13/04/2024
19.6 C
Tetovo

Të tjera lajme

Diabeti i tipit 2, një rrezik në rritje për të rinjtë

Një studim i ri tregon se diabeti i tipit 2, një sëmundje kronike që ndikon në mënyrën se si trupi përdor sheqerin, po bëhet gjithnjë e më i zakonshëm tek të rinjtë. Sipas studimit, shkaku kryesor i kësaj tendence është një mënyrë jetese e ulur dhe ushqyerja e dobët, të cilat çojnë në obezitet dhe rezistencë ndaj insulinës. Studimi zbuloi gjithashtu se aktiviteti fizik ka rënë ndjeshëm tek fëmijët e moshës 9-15 vjeç, duke rritur rrezikun e çrregullimeve metabolike.

Diabeti i tipit 2 është një gjendje në të cilën trupi nuk prodhon mjaftueshëm insulinë ose nuk e përdor atë siç duhet. Insulina është një hormon që ndihmon në transportimin e sheqerit nga gjaku në qeliza, ku përdoret si burim energjie. Kur trupi nuk mund të kontrollojë nivelin e sheqerit në gjak, mund të shkaktojë komplikime serioze si dëmtime të zemrës, veshkave, syve dhe nervave.

Dikur diabeti i tipit 2 prekte njerëzit mbi 40 vjeç, por tani po shfaqet edhe tek të rinjtë. Kjo mund të lidhet me ndryshimet në stilin e jetesës dhe të ushqyerit, të cilat kanë ndodhur në dekadat e fundit. Njerëzit po konsumojnë më shumë ushqime të pasura me sheqer dhe yndyrë, të tilla si ushqimi i shpejtë dhe soda. Njerëzit po bëhen edhe më pak aktiv fizikisht, pasi kalojnë më shumë kohë duke u ulur përpara ekraneve të kompjuterëve, telefonave dhe televizorëve.

Sipas Dr Navneet Agrawal, drejtor klinik në BeatO, një platformë në internet për menaxhimin e diabetit, diabeti i tipit 2 mund të parandalohet ose kontrollohet me disa ndryshime të thjeshta të jetesës së shëndetshme.

Në botën e sotme me ritme të shpejta, diabeti është bërë një shqetësim i përhapur shëndetësor, duke prekur njerëzit e të gjitha moshave.

Të fundit