25/04/2024
7.1 C
Tetovo

Të tjera lajme

Dy aktiviste hedhin supë drejt pikturës së Mona Lizës

Protestuesit kanë hedhur supë drejt xhamit që mbron pikturën e Mona Lisas në Francë, duke bërë thirrje për të drejtën për “ushqim të shëndetshëm dhe të qëndrueshëm”.

Piktura e shekullit të 16-të nga Leonardo da Vinci është një nga veprat më të famshme të artit në botë dhe mbahet në Muzeun e Luvrit në qendër të Parisit.

Muzeu tha se vepra ishte pas xhamit mbrojtës dhe nuk ishte dëmtuar.

Video tregon dy protestuese gra duke hedhur lëngun e supës.

Më pas ata qëndrojnë përpara pikturës duke thënë: “Çfarë është më e rëndësishme? Arti apo e drejta për ushqim të shëndetshëm dhe të qëndrueshëm?

“Sistemi juaj bujqësor është i sëmurë. Fermerët tanë po vdesin në punë”, kanë thënë ato.

Një grup i quajtur Riposte Alimentaire mori përgjegjësinë për këtë veprim.

Në një deklaratë të postuar në X, dikur Twitter, grupi tha se protesta ishte pjesë e përpjekjeve për të integruar “ushqimin në sistemin e përgjithshëm të sigurimeve shoqërore”.

Grupi bëri thirrje që një kartë ushqimi me vlerë 150 euro t’u jepet qytetarëve çdo muaj për t’u përdorur në ushqim.

Të fundit