25/04/2024
8.7 C
Tetovo

Të tjera lajme

E-ditari i ri nuk do t’u shkaktojë dhimbje koke mësuesve, sigurojnë zyrtarët

Zgjidhja softuerike me një bazë të dhënash të vetme dhe administrim qendror, së bashku me optimizimet e integruara, duhet të zgjidhë problemet teknike me futjen e të dhënave në ditarin elektronik, thonë për Metën autoritetet në Ministrinë e Arsimit dhe Shkencës (MASH). mk pyetje lidhur me funksionimin e ditarit të ri elektronik në të cilin do të futen të gjitha shënimet pedagogjike. Kjo do të thotë se nuk duhet të ndodhë më që notat e futura të mos regjistrohen kur mësuesit tentojnë t’i futin, gjë që ka qenë problem para përfundimit të semestrit apo vitit shkollor, kur ngarkesa në sistem është e lartë.

Çfarë është përmirësuar tani ?

“Përmirësimi kryesor është se ndryshe nga zgjidhja e mëparshme, e cila ishte një grup i dy sistemeve të ndryshme të zhvilluara në platforma të ndryshme që duhej të sinkronizoheshin vazhdimisht, tani kemi vetëm një zgjidhje softuerike me një bazë të dhënash të vetme dhe administrim qendror. Një qasje e tillë, së bashku me optimizimet e integruara, duhet të zgjidhë problemet teknike me futjen e të dhënave”, thanë ata.

Siç është shpjeguar nga përgjegjësit, mësuesit dhe administratorët e shkollave tani pajisen me automatizime dhe pajisje shtesë, duke përfshirë të ashtuquajturat komanda të shpejta, akses të garantuar “një hyrje”, ku përdoruesi i fut të dhënat vetëm një herë, dhe ato përhapen më tej kudo që është e nevojshme. .

“Tani ka zgjidhje elegante, për shembull, gjatë çregjistrimit dhe regjistrimit të nxënësve gjatë vitit shkollor apo transferimeve të mësuesve nëpër shkolla, pastaj ka përmirësime në menaxhimin e orëve, mungesat, notat dhe sjelljet”, shtoi Ministria e Arsimit dhe Kulturës.

“Ky sistem, përveçse është zhvilluar në bazë të specifikimit teknik si detyrim i detyrueshëm, plotësohet edhe me funksionalitete dhe përmbajtje që rezultojnë nga ndërveprimi i kontraktorëve me përdoruesit kryesorë, për të cilat MASH ka insistuar dhe për të cilat ka parashikuar. të gjitha kushtet e nevojshme”, sqarojnë nga aty.

Për të ditur se si të përdorin e-ditarin e ri, mësuesit duhet të ndjekin trajnime këtë verë. MASH-i informon se të gjithë përdoruesit kryesorë të MASH-it dhe institucioneve përkatëse, si dhe të gjithë administratorët e emëruar të shkollave, janë trajnuar sipas sistemit “trajnoni trajnerin”.

Ditari elektronik është zhvilluar për të përfshirë të gjitha ndryshimet në sistemin arsimor që sjell Koncepti i ri i Edukimit, jo vetëm në mënyrën e realizimit, por edhe në mënyrën e regjistrimit të mësimdhënies.

Ditari elektronik përdoret edhe nga prindërit, të cilët duke vendosur emrin e përdoruesit dhe fjalëkalimin, mund të shohin notat dhe mungesat e fëmijëve të tyre. Ata gjithashtu mund të hyjnë në sistemin e ri me emrat e përdoruesve dhe fjalëkalimet ekzistuese.Meta.mk.

Të fundit