19/07/2024
21.3 C
Tetovo

Të tjera lajme

E majta kërkon ndalimin e menjëhershëm të eksportit të druve të zjarrit

Maqedonia është në prag të valës së re të rritjes së çmimeve dhe varfërimit të përgjithshëm të popullsisë. Drutë e zjarrit para fillimit të sezonit të ardhshëm të ngrohjes do të jenë 20 për qind më të shtrenjta dhe peleti tashmë shitet me gati 50 për qind çmim më të lartë, reagojnë nga e majta.

Ja reagimi:

Çmimi i një metër kub dru lisi në depo private arrin deri në 5000 denarë.

Energjia më e përdorur në Maqedoni, e përdorur nga rreth 71% e qytetarëve, po bëhet gjithnjë e më e vështirë për t’u aksesuar, veçanërisht për shtresat më të varfra.
Kërkesa e madhe për këtë lloj energjie në tregun botëror, si dhe rritja e eksporteve konstante dhe të paplanifikuara kanë ndikuar që çmimi i druve të zjarrit dhe peletit të rritet vazhdimisht, dhe shumë nga depot e druve të zjarrit në Maqedoni të shkëlqejnë bosh.

Ministria e Bujqësisë si institucion drejtpërdrejt kompetent për menaxhimin e masës drunore është ende pa strategji, përkundër rrethanave të vështira.

Ministria është përgjegjëse edhe për dhënien e miratimeve për eksportin e trungjeve, druve të zjarrit dhe produkteve të tjera të drurit, por në faqen e tyre nuk ka të dhëna zyrtare për numrin e përgjithshëm të trungjeve të eksportuara nga Maqedonia.
Në kushtet kur vendet e Ballkanit po përgatiten me masa konkrete për sezonin e ardhshëm të ngrohjes, ministri Ljupçoo Nikolovski po sillet si mbretëresha e Anglisë.

Ater nuk prishet, nuk punon, dhe drutë e zjarrit janë më pak.

Përderisa Serbia dhe Bosnja e Hercegovina në maj dhe qershor vendosën ndalimin e eksportit të peletit dhe druve të zjarrit për gjashtë muajt e ardhshëm, pyjet maqedonase po shkatërrohen nga prerja e ligjshme dhe një pjesë e kësaj lënde drusore eksportohet në vendet fqinje.

Kompanitë eksportuese dhe shteti po fërkojnë duart nga fitimi, ndërsa qytetarët po përballen me një sezon ngrohjeje të shtrenjtë dhe tejet të pasigurt.
Ndryshe, të gjitha subjektet juridike që janë të regjistruara me klauzolë të përgjithshme afariste në përputhje me normat ligjore mund të eksportojnë dru teknik, dru zjarri dhe celuloz.

Partia politike “E majta” kërkon urgjentisht nga ministri Nikolovski prezantimin e:

– NDALIMI I PËRKOHSHËM i eksportit të druve të zjarrit me qëllim të zvogëlimit të mungesës së masës drusore që ka prekur drejtpërdrejt prodhuesit e peletit.

Shumica prej tyre tashmë kanë paralajmëruar një rritje të dytë dimërore të çmimit të këtij lloji të energjisë për shkak të varësisë nga importi.
– Ristrukturimi energjetik i llojeve të tjera të energjisë, jo vetëm i druve të zjarrit, dhe në këtë mënyrë do të reduktojë vetë kërkesën, si dhe ndotjen ekstreme të ajrit gjatë dimrit.

– Informimi i publikut se sa ton masë drusore eksportohet në muaj drejt vendeve të tjera.

Masat e tilla janë zgjidhja e vetme për zbutjen e krizës që i kanoset Republikës së Maqedonisë, kurse ngrohja, ushqimi dhe këpucët janë ndër mallrat bazë për jetën.

Duhet të theksohet se shteti importonte pjesën më të madhe të lëndës drusore para ndalimit nga Serbia dhe Bosnja e Hercegovina.

Të fundit