24/07/2024
27.5 C
Tetovo

Të tjera lajme

Fërçkoski: Është e rëndësishme që në raportet e KB-së ekziston pakicë maqedonase në Bullgari

Ambasadori i Maqedonisë së Veriut në Kombet e Bashkuara në Nju Jork, Lubomir Fërçkoski, thotë se është e rëndësishme që në raportet e KB-së ekziston pakicë maqedonase në Bullgari dhe se qëndrimi bullgar në lidhje me kjo çështje nuk ka ndikim.

Sipas Fërçkoskit, bëhet fjalë për fakte dhe jo për deklarata politike, nëse ka apo jo një pakicë të caktuar.

“Është fjala për fakte që përcaktohen me raportet ndërkombëtare dhe shkrimet faktike të organizatave ndërkombëtare. Ndërsa faktet janë se një pjesë e raporteve të KB-së shënojnë se ekziston kjo pakicë, një pjesë e raporteve të Departamentit të Shtetit, një pjesë e raporteve të grupeve të të drejtave të pakicave dhe të gjitha raportet nga Bashkimi Evropian. Kjo është e para, dhe së dyti janë aktgjykimet e Gjykatës në Strasburg, deklaroi Fërçkoski për Zërin e Amerikës në gjuhën maqedonase.

I pyetur nëse si ambasador në KB do të nisë një iniciativë për të dënuar Bullgarinë për mosbindje ndaj vendimeve të Gjykatës Evropiane për të Drejtat e Njeriut për të lejuar regjistrimin e shoqatave që synojnë të njohin pakicën maqedonase, Fërçkoski thekson se “rezolutat e tilla në lidhje me të drejtat e pakicave nuk vijnë tani në komitetin e tretë, por kur të vijnë do të kemi qëndrim të qartë për ekzistencën e atyre pakicave dhe respektimin e të drejtave të tyre, me një peshë të veçantë si shtet që e bën këtë në vendin e vet”.

Sipas meje, linja kryesore për njohjen e pakicave dhe luftën për të drejtat e tyre kalon përmes standardeve të BE-së dhe gjykimeve të Strasburgut, sepse procedura në KB është “shumë më e gjatë, shumë më e ndërlikuar dhe shumë më e butë në aspektin e rezultat”.

Por është e rëndësishme, thotë ai, që në KB janë regjistruar ankesa për të drejtat e pakicës maqedonase në Bullgari.

Në gusht të vitit të kaluar, Zyra e KB-së për të Drejtat e Njeriut, për Zërin e Amerikës në gjuhën maqedonase, njoftoi se sipas një raporti që një ekspert i pavarur i KB-së për çështjet e pakicave të paraqitur në Këshillin e të Drejtave të Njeriut në korrik 2011, Qeveria e Bullgarisë duhet të mbrojë lirinë e shprehjes dhe shoqatat e pjesëtarëve të pakicës maqedonase.

Në këtë raport theksohej se Qeveria e Bullgarisë “e mohon ekzistencën e pakicës etnike maqedonase”, duke pretenduar se pjesëtarët e këtij komuniteti janë në fakt bullgarë etnikë.

Në të thuhet gjithashtu se “gjuha maqedonase nuk njihet dhe nuk mësohet në shkolla dhe maqedonasit nuk janë të përfaqësuar në Këshillin Kombëtar për Bashkëpunim për Çështjet Etnike dhe Integruese”.

Европскиот суд за човекови права во Стразбур на крајот на јануари, пак, соопшти дека во текот на 2022 година донел 27 пресуди за Бугарија, а во 25 од нив било утврдено прекршување на човековите права./

Në fund të janarit, Gjykata Evropiane për të Drejtat e Njeriut në Strasburg njoftoi se gjatë vitit 2022 ka nxjerrë 27 aktgjykime për Bullgarinë, ndërsa në 25 prej tyre janë konstatuar shkelje të të drejtave të njeriut.

Të fundit