18/06/2024
18.6 C
Tetovo

Të tjera lajme

Filipçe: Protokollet për trajtimin e Covid-19 u miratuan vitin e kaluar dhe u rishikuan në mars

Protokollet për trajtimin e njerëzve me Covid-19 u miratuan vitin e kaluar dhe u rishikuan në mars të këtij viti, tha sot Ministri i Shëndetësisë Venko Filipce, duke iu përgjigjur një pyetjeje të gazetarit në lidhje me vërejtjet e mjekëve se nuk ka protokoll për këtë valë të Covid-19.

E gjitha pajtohet me të gjitha rekomandimet për trajtimin e këtyre pacientëve. Është një protokoll që është i vlefshëm në të gjithë vendin, në të gjitha spitalet. Të gjitha spitalet kanë të gjithë terapinë, ilaçi i shtrenjtë “Remesvir” të cilin e kemi blerë gjatë valës së mëparshme shpërndahet kudo dhe është i disponueshëm në të gjitha qendrat covid. Që do të thotë se protokolli është i unifikuar, tha Filipçe.
Sipas tij, ka një numër të madh pacientësh që thërrasin mjekun me vonesë.

Ka një numër njerëzish që injorojnë simptomat. Kjo është arsyeja pse unë i bëj thirrje të gjithëve që të kontaktojnë mjekët e tyre të familjes dhe spitalet nëse vërejnë edhe simptomat më të vogla, thotë Filipçe.

Sa i përket numrit të vdekjeve, ministri tha se gjatë kësaj vale një numër i madh i vdekjeve janë me sëmundje kronike, kryesisht të sistemit kardiovaskular dhe mushkërive.

Javën e ardhshme, pritet një analizë e re nga Instituti i Shëndetit Publik dhe Akademia Maqedonase e Shkencave dhe Arteve se sa nga pacientët janë me speciet Delta. Analiza e fundit, sipas Filipce, tregoi se dy të tretat e të infektuarve ishin me llojin Delta.

Të fundit