27/05/2024
13.5 C
Tetovo

Të tjera lajme

Gashi: BDI tashmë është një kullë letrash që shembet çdo ditë!

“Hetimi gjithëpërfshirës nga institucionet” për Mercon, është eufemizëm për zvarritje, labirinte gjyqësore, parashkrim dhe sabotim të proceseve gjyqësore, vlerëson kreu i Alternativës.

BDI e theu heshtjen dyditore dje, pasi zyrtari i partisë së tyre dhe kryetari i komunës së Strugës në mandatin e katërt, Ramiz Merko, u fut në listën e zezë të Departamentit të Shtetit së bashku me familjarët e tij. Sipas arsyetimit të Departamentit të Shtetit, arsyeja e një vendimi të tillë ishte “përfshirja e Merkos në korrupsion të konsiderueshëm: si kryetar i Komunës së Strugës , ai keqpërdor burimet financiare dhe ndërhyri në procese gjyqësore dhe të tjera publike, duke dëmtuar institucionet dhe zyrtarët demokratikë në Maqedoninë e Veriut”. .
Merko nuk dha dorëheqje dhe BDI-ja paraqiti tre vendime partiake që pasuan vendimin e Departamentit të Shtetit. Një analizë të këtyre vendimeve kërkuam nga lideri i Alternativës opozitare, Afrim Gashi.

DW: BDI ka kërkuar që “ institucionet të fillojnë menjëherë një hetim gjithëpërfshirës ndaj Mercos, për të gjitha pretendimet nga vendimi i Departamentit të Shtetit ” .

Afrim Gashi:Fillimisht duhet të shpjegojmë se çfarë nënkuptohet me termin “hetim gjithëpërfshirës nga institucionet”. Nëse do të kishim institucione të denja hetimore, nuk do të kishim nevojë që Shtetet e Bashkuara të na tregonin se kush është i korruptuar dhe kush ndikon në drejtësi. Ne e dimë që institucionet tona, sidomos në fushën e së drejtës, janë të kapura pikërisht nga BDI-ja, të cilën e kemi thirrur dhe e kemi vënë në dukje vazhdimisht dhe kemi pasur vërejtje edhe nga ambasadori amerikan në Shkup. Prandaj tek ne termi “hetim gjithëpërfshirës nga institucionet” është eufemizëm për zvarritje, labirinte gjyqësore, parashkrime, sabotim të proceseve gjyqësore etj. Fatkeqësisht, Maqedonia e Veriut është bërë shtet i robëruar i klanit të biznesit të lidershipit të ngushtë të BDI-së, i cili arriti të ketë pushtet të madh mbi institucionet dhe siç jemi informuar ditëve të fundit, BDI-ja e pranoi vendimin e Merkos për ngrirjen e anëtarësimit në organet drejtuese të partisë dhe vendosi të ndërpresë aktivitetin zgjedhor në Strugë deri në krijimin e kushteve të reja. Çfarë mund të nxirret nga këto vendime?

“Ngrirja e anëtarësimit” apo “pezullimi i procesit zgjedhor në Degën e Strugës” është një sy i publikut, duke blerë kohë, duke zbutur reputacionin e partisë dhe duke kërkuar një mënyrë për të dalë nga balta e “listës së zezë” amerikane. Maqedonia e Veriut është e lidhur nga BDI, veçanërisht sistemi i drejtësisë. Shqiptarët kanë një fjalë të urtë që thotë: “Për një fshat që shihet, nuk të duhen prova”. Nëse dikush ende nuk e ka parë këtë BDI-zim të shtetit, atëherë problemi nuk është më në “fshat”, por në “sy”. Janë pikërisht shembuj të tillë, të cilët i kemi parë prej kohësh, ndonëse përgjigjja ishte gjithmonë “të besosh institucionet”, ishte arsyeja që ne propozuam një amendament kushtetues për të luftuar korrupsionin, duke pasur sanksione kushtetuese për rastet e korrupsionit politik. , që të mos plaken kurrë, siç ndodhi me rastin Sasho Mijalkov. Por, siç e di opinioni, as LSDM-ja e as BDI-ja nuk kanë bërë një deklaratë e aq më pak që e kanë pranuar. Dhe si mund të pretendojmë se ne aspirojmë për në BE, nëse kemi një shtet me këtë nivel korrupsioni dhe ndërhyrje politike në gjyqësor, të cilin na e zbulojnë aleatët tanë, dhe qeveria jonë e mbulon dhe e mbulon atë, madje duke pretenduar se nuk e dinte?! Prandaj nuk shohim arsye për t’iu përgjigjur thirrjes së tyre për ndryshime kushtetuese kur ata janë kaq indiferentë ndaj një teme kaq të rëndësishme dhe të ndjeshme. Integrimi europian nuk ka kuptim nëse shteti sponsorizon korrupsionin. nëse kemi një vend me këtë nivel korrupsioni dhe ndërhyrje të politikës në drejtësi, që na e zbulojnë aleatët tanë, dhe qeveria jonë e mbulon dhe madje bën sikur nuk e ka ditur?! Prandaj nuk shohim arsye për t’iu përgjigjur thirrjes së tyre për ndryshime kushtetuese kur ata janë kaq indiferentë ndaj një teme kaq të rëndësishme dhe të ndjeshme. Integrimi europian nuk ka kuptim nëse shteti sponsorizon korrupsionin. nëse kemi një vend me këtë nivel korrupsioni dhe ndërhyrje të politikës në drejtësi, që na e zbulojnë aleatët tanë, dhe qeveria jonë e mbulon dhe madje bën sikur nuk e ka ditur?! Prandaj nuk shohim arsye për t’iu përgjigjur thirrjes së tyre për ndryshime kushtetuese kur ata janë kaq indiferentë ndaj një teme kaq të rëndësishme dhe të ndjeshme. Integrimi europian nuk ka kuptim nëse shteti sponsorizon korrupsionin.

Si mund të shpresojmë që të njëjtat institucione që për vite të tëra i mbyllnin sytë nga raportet për Merco, tani befas do të ” shohin “?

Natyrisht që nga institucione të tilla nuk pritet asgjë më shumë. Do të shtiren për disa ditë se i intereson zotit, derisa publiku të qetësohet, pastaj do të vazhdojnë sipas urdhrit të shefit të tyre, qoftë Ali Ahmeti apo Artan Grubi. Dhe në të kaluarën kemi pasur raste të tilla, të cilat përfunduan duke kaluar nëpër labirinthet e gjykatave deri në skadimin e tyre. Këtu është një kundërpyetje, cila është përgjigja më e saktë në pyetjen tuaj: Çfarë prisnin të vepronin ato institucione, nëse kishin në dorë gjashtë çështje ndaj Mercos dhe pse vetëm kur reaguan SHBA-të u zgjuan? Kjo do të thotë se nëse nuk do të kishte reagim nga Shtetet e Bashkuara, ato institucione do të heshtin për ato raste përderisa shefi u thoshte kështu. Përsëritja e të njëjtit gabim nuk prodhon kurrë një rezultat të ndryshëm. Të besosh ndryshe është vërtetë.

A po e humb besimin BDI në nivel lokal pas sanksionit amerikan ndaj Mercos në bastionin e saj të mbetur në Strugë, pasi e humbi atë në Tetovë, Gostivar dhe me fraksionistët nga “Grupi i Zjarrit” të prekur tashmë në Çairin e Shkupit dhe në Saraj ?

E shihni, BDI së fundi ka humbur besimin e votuesve shqiptarë. Merrni numrat e zgjedhjeve parlamentare të vitit 2016 dhe 2020 dhe krahasojini ato me votat e opozitës. Ata janë humbës absolut, të cilët ende arrijnë të depërtojnë në kurriz të opozitës së përçarë shqiptare, e cila nuk gjeti dot forcën për t’i bashkuar ato zëra dhe që tani shihet se po avokon për këtë qëllim. Dhe në nivel lokal, deklarata juaj është e saktë. Ajo parti tashmë është një shtëpi letrash, e cila po shembet çdo ditë. Nëse do të ishin më të mençur, do të kishin pranuar disfatat e mëparshme, do të shkonin në opozitë, do të freskoheshin dhe ndoshta do të ktheheshin me forca të reja. Por ata u përpoqën të qëndronin në pushtet me çdo kusht, në mënyrë që në fund të paguajnë çmimin e kolapsit të brendshëm dhe siç po shkojnë gjërat – mund të përfundojnë të poshtëruar. Ajo parti u bë një frenë e madhe në të gjitha proceset e rëndësishme në vend. Ambiciet e tyre nuk mbarojnë vetëm me zotërimin e pushtetit, por përpiqen të kenë kontroll të plotë mbi gjithçka dhe gjithçka, aq sa kohët e fundit kanë filluar ta shohin shtetin si pronë të tyre. Ata vërtet e tepruan. Zgjedhjet e ardhshme, sa herë që të ndodhin, jam i bindur se do të sjellin freski dhe ndryshime të mëdha në kampin politik shqiptar, por edhe për të gjithë qytetarët e vendit. Për këtë qëllim, unë personalisht dhe partia ime avokohemi fuqishëm dhe kam besim të madh se qytetarët do ta njohin këtë përkushtim të sinqertë, se do të na besojnë dhe do të na japin mundësinë të dëshmojmë veten. Ata vërtet e tepruan. Zgjedhjet e ardhshme, sa herë që të ndodhin, jam i bindur se do të sjellin freski dhe ndryshime të mëdha në kampin politik shqiptar, por edhe për të gjithë qytetarët e vendit. Për këtë qëllim, unë personalisht dhe partia ime avokohemi fuqishëm dhe kam besim të madh se qytetarët do ta njohin këtë përkushtim të sinqertë, se do të na besojnë dhe do të na japin mundësinë të dëshmojmë veten. Ata vërtet e tepruan. Zgjedhjet e ardhshme, sa herë që të ndodhin, jam i bindur se do të sjellin freski dhe ndryshime të mëdha në kampin politik shqiptar, por edhe për të gjithë qytetarët e vendit. Për këtë qëllim, unë personalisht dhe partia ime avokohemi fuqishëm dhe kam besim të madh se qytetarët do ta njohin këtë përkushtim të sinqertë, se do të na besojnë dhe do të na japin mundësinë të dëshmojmë veten. /DW

Të fundit