20/06/2024
22.8 C
Tetovo

Të tjera lajme

Gjashtë milionë euro të konfiskuara nga Sasho Mijallkov kanë hyrë në buxhetin e shtetit

Agjencia për menaxhimin e pasurisë së konfiskuar më 17 nëntor në buxhetin e Ministrisë së Financave ka transferuar 374.638.383 denarë ose 6,14 milionë euro.

Për herë të parë në historinë e saj, Agjencia e Konfiskimit transferon një shumë kaq të madhe parash në buxhet. Deri më tani, pasuria e konfiskuar përbëhej kryesisht nga makina që u shpërndaheshin më tej autoriteteve shtetërore, ose sekuestroheshin pasuri të paluajtshme me një procedurë të komplikuar të mëtejshme për shitje nga gjykata.

Drejtori i Agjencisë për Menaxhimin e Pasurisë së Konfiskuar, Faton Asani, tha për “Faktor” se këto para i janë marrë ish-drejtorit të policisë sekrete, Sasho Mijallkov dhe shteti do të vazhdojë t’i përdorë.

“Janë paratë e “thata” nga rastet me Sasho Mijallkovin dhe rezultati më i mirë deri më tani për agjencinë, jo vetëm që kur jam drejtor, por në përgjithësi që nga themelimi i saj. Mund të njoftoj vetëm se në periudhën në vijim do të ketë njoftime ku prona e sekuestruar do të shpallet në shitje pas vlerësimit paraprak të vlerës së saj nga Byroja e Ekspertizës Ligjore dhe se pres hyrje të reja të burimeve financiare”, përgjigjet Asani.

Paraprakisht, rezultatin më të mirë, sa i përket parave të gatshme, ky institucion e ka treguar në vitin 2015, kur dy herë në buxhet janë transferuar qindra milionë denarë. Asani thotë se për rezultate më të mira duhen më shumë profesionistë dhe kërkoi nga Ministria e Financave që të miratojë punësimet e nevojshme. Ai është i kënaqur vetëm me faktin se të paktën agjencia ka marrë ambiente të reja, më të mëdha për punë.

Mijallkov paraprakisht e kishte pranuar fajësinë në rastin “Perandoria” për bashkim kriminal dhe përvetësim dhe fshehje të paligjshme të pasurisë. Ai dhe një grup të dyshuarish të tjerë i kryen krimet përmes personave juridikë të vendosur në vend, pronësia e të cilëve u fsheh, si dhe kompani offshore jashtë vendit. Të ardhurat e fituara nga transferimi i kapitalit i pandehuri nuk i ka raportuar në fletët e anketimit, edhe pse ka mbajtur një funksion publik për të gjithë periudhën e mbuluar nga hetimi.

Prokuroria më pas njoftoi se Mijallkovit, përveç pjesës tjetër të pasurisë, do t’i hiqen paratë e gatshme nga llogaria bankare e personit juridik DTU Makpoint DOOEL Shkup dhe të gjitha paratë në llogarinë e kompanisë Exico.

Në vitin 2018, në Porta Makedonia ishte vendosur “numratorja”, i cili duhej të tregonte se sa para merr shteti nga shitja e pasurisë së konfiskuar, por pajisja nuk funksionoi kurrë.tetovasot

Të fundit