25/07/2024
22.5 C
Tetovo

Të tjera lajme

HERA: Avancimi i të drejtave të grave dhe vajzave çon në një shoqëri më të mirë

Promovimi dhe avancimi i të drejtave të grave duhet të jetë prioritet për të gjithë shoqërinë, është mesazhi kryesor nga takimi i sotëm i Grupit Lider për Barazi Gjinore, i cili u mbajt në Shkup, organizuar nga HERA – Asociacioni për Edukim Shëndetësor në bashkëpunim me partnerët. nga disa sektorë të shoqërisë maqedonase.

Siç informon HERA, anëtarët e Grupit Lidership theksuan se nevojitet rritje e pjesëmarrjes politike të grave, pjesëmarrja në sferën publike të jetesës dhe fuqizimi i tyre ekonomik.

“Gratë në shoqërinë maqedonase përballen me pengesa të konsiderueshme në qasjen në tregun e punës dhe arritjen e pagës së barabartë për të njëjtën punë. Përgjegjësitë e papaguara të kujdesit pengojnë më tej përfshirjen dhe avancimin e grave si pjesë e fuqisë punëtore, duke zgjatur dhe përjetësuar në këtë mënyrë disavantazhin e tyre ekonomik. Krijimi i një nisme kombëtare për barazi gjinore si strukturë që do të promovojë dhe lobojë për politika që përmbajnë bazën gjinore dhe mbrojnë të drejtat e grave”, tha drejtoresha ekzekutive e HERA Mila Tsarovska, drejtoreshë ekzekutive e HERA.

Ajo shtoi se është inkurajuese që interesimi për anëtarësim në Grupin e Lidershipit është i lartë dhe se ai përfshin përfaqësues të partive politike, komunitetit akademik dhe kulturës, organizatave të shoqërisë civile, organizatave fetare, mediave dhe odave, të cilët mund të lobojnë dhe kontribuojnë në çështjet gjinore. -politika të ndjeshme dhe të përgjegjshme ndaj gjinisë.

Të fundit