23/05/2024
11.2 C
Tetovo

Të tjera lajme

Inflacioni i lartë rrit vështirësitë e mbijetesës në vend!

Për një familje prej katër anëtarësh në janar të këtij viti kanë qenë të nevojshme 59.000 denarë për të plotësuar shportën sindikale minimale, apo përafërsisht 960 euro. Nga ana tjetër kemi pagë minimale 21.500 denarë, apo afërsisht 350 euro, kjo diskrepancë nga të ardhurat dhe shpenzimet e vështirëson jetesën edhe më shumë. Nëse nuk vazhdon të rritet paga minimale në harmonizim edhe me pagat tjera do të rritet niveli i dëshpërimit edhe më shumë. Kjo pastaj përkthehet me revoltë të pashmangshme nga qytetarët duke vendosur ta braktisin vendin drejt kërkimit të një jete normale e ku jetohet dhe jo mbijetohet. Shoqëria në Maqedoninë e Veriut është e ndarë në dy shtresa, shumë të varfër që janë edhe numri më i madh i qytetarëve dhe në shumë të pasur që janë numër i vogël i qytetarëve, klasa e mesme vështirë të gjendet në këtë mesë e në këtë shoqëri,shkruan Zhurnal.

Inflacioni nuk ndalet, kostoja e jetesës u rrit me 4% në një vit – 

Inflacioni po troket sërish në derë, duhen gjithnjë e më shumë para për mbijetesë. Kostoja e jetesës krahasuar me muajin mars të vitit të kaluar deri në mars të këtij viti është rritur me 4 për qind. Alkooli dhe cigaret, restorantet dhe hotelet dhe kostot e kujdesit shëndetësor janë rritur më së shumti. Ushqimi u bë më i shtrenjtë me 4 për qind dhe disa për qind më shumë për veshjet dhe këpucët.

Inflacioni në muajin mars krahasuar me një muaj më parë shënoi një rritje prej gati një për qind. Rritja mujore vjen si pasojë e rritjes së kostove për transport, ushqim dhe pije joalkoolike, restorante dhe hotele.

Transporti 3.1%; ushqime dhe pije joalkoolike 1.3%; mallra dhe shërbime të ndryshme 0,6 %,; restorante dhe hotele 0.5%,; veshje dhe këpucë 0.2%,

Ndërsa qeveria përdori masat e ngrirjes së ngrirjes për të frenuar inflacionin për dy vjet, qytetarët përballen vazhdimisht me goditje çmimesh. Llogaritjet nga sindikata për muajin mars janë tronditëse. Një familje prej katër anëtarësh i nevojiten gati 59 mijë denarë për të mbijetuar, dhe kjo nëse është një familje që jeton në banesën e saj.

Rritja më e madhe e çmimeve të ushqimeve është nga shkurti i këtij viti për 1500 denarë, që është rezultat i çmimeve të pa ngrira.

Me rritjen e inflacionit pritet të rritet numri i qytetarëve të varfër-

Në njoftimin e Entit Shtetëror për Statistikë në RMV thuhet kostoja e jetesës krahasuar me muajin mars të vitit të kaluar deri në mars të këtij viti është rritur me 4 për qind. Një shifër e lartë që vetëm sa shkon e rritet edhe më shumë, dhe bashkë me rritjen e inflacionit rritet edhe numri i qytetarëve të varfër.

Kostoja e jetesës po rritet me shpejtësi të madhe saqë qytetarët edhe po zihen në befasi. Jemi dëshmitarë se çmimet e shumë produkteve ushqimore janë rritur jashtëzakonisht shumë, edhe përkundër faktit që kishte disa masa për ngrirje të çmimeve, sërish gjendja e çmimeve mbetet shqetësim kryesor i qytetarëve. Si gjithmonë, më të prekurit do të jenë ata që deri tani kanë jetuar me të ardhura të ulëta, ose fare pa të ardhura që kanë qenë nën mëshirën e humanizmit.

Tashmë po bëhen llogaritë se për çfarë kemi para dhe për çfarë nuk kemi dhe po bëhen kompromise për cilësinë e ushqimit dhe strehimit. Pritet që një pjesë e qytetarëve të cilët në të kaluarën ishin në rrezik të varfërisë të bien nën pragun dhe po pritet të rritet numri i të varfërve. Fatkeqësisht, qytetarët që ende jetojnë nën atë vijë do të gjenden në një situatë edhe më të pafavorshme, pa kushte minimale për një jetë me dinjitet.

Ndryshe, me këtë dinamikë ekonomike numri i qytetarëve të varfër vetëm se do të rritet edhe më shumë, ndërkaq ata që veçmë janë të varfër do ta kenë edhe më të vështirë të përballen me shpenzimet e përditshme që tashmë janë veçse me çmime shumëfish më të larta.

Situatë jo e lehtë për tu përballuar për qytetarët e Maqedonisë së Veriut, pasi rritja e çmimeve u bë traditë e zakonshme madje edhe javore që çdo javë pothuajse kishte ndryshim çmimesh, nuk dihej se cilat masa dhe çfarë ndikimi kishin ato masa antikrizë të marra nga Qeveria, sepse në praktikë secili qytetarë është në krizë të thellë. Shpenzimet mujore me të hyrat janë në një diskrepancë shumë të madhe me çka qytetarët edhe po dëshpërohen dhe shpresë po kërkojnë jashtë vendit.

Shpresa e ka humbur rrugën në Maqedoninë e Veriut, madje është absurditet të dëgjohet prej ndokujt që shpreson që gjendja do të ndryshoj në aspekt pozitiv. Të rinjtë nuk shohin të ardhme, të punësuarit të pa kënaqur me pagat, të moshuarit me pensione që as për kontrolle mjekësore nuk janë të mjaftueshme. Pra, e gjithë kjo katrahurë shkakton krizë edhe më të thellë në Maqedoninë e Veriut, që do të futemi në “krizë qytetarësh”, ku vendi do të zbrazet dhe do të bëhet i pa banueshëm. /Zhurnal.mk

Të fundit