16/07/2024
25.1 C
Tetovo

Të tjera lajme

Klinika për sëmundje infektive në Shkup informon se secili pacient pozitiv , që është i shtruar atje merr trajtim të përshtatshëm për gjendjen e tij shëndetësore

Klinika për sëmundje infektive në Shkup informon se secili pacient pozitiv me COVID-19, që është i shtruar atje merr trajtim të përshtatshëm për gjendjen e tij shëndetësore. Ata thonë se tek pacientët që janë shtruar në spital në Klinikën e Sëmundjeve Infektive, përveç terapive kundër Covid-19, një pjesë integrale e trajtimit është terapia fizike që kontribuon në përmirësimin e shëndetit mendor dhe fizik dhe përmirësimin e funksionit të sistemit të frymëmarrjes.

Terapia fizike e pacientëve të pranuar në Klinikën e Sëmundjeve Infektive Covid-19 zakonisht përbëhet nga dy segmente: terapi fizike për sistemin lokomotor dhe terapi fizike për sistemin e frymëmarrjes ose të ashtuquajturën gjimnastikë respiratore.

“Disa faktorë ndikojnë në vendimin se çfarë trajtimi të terapisë fizike do t’i qaset pacientit. Sipas pamjes klinike të sistemit lokomotor ekzistojnë tre grupe pacientësh: pacientë të lëvizshëm, pacientë vështirë të lëvizshëm dhe pacientë të palëvizshëm. Sidoqoftë, sipas dëmtimit të sistemit të frymëmarrjes të shkaktuar nga Covid-19, ato mund të ndahen në sëmundje të butë, të moderuar dhe të sëmurë rëndë”.

“Sipas ndarjeve të mësipërme të pacientëve dhe kombinime të ndryshme të gjendjeve klinike dhe dëmtimeve, ndërtohen lloje të ndryshme të ushtrimeve. Në varësi të ndryshimit të gjendjes së pacientit, ndryshon edhe qasja e fizioterapistit ndaj pacientit”, thotë Velimir Trichkovski, një fizioterapist që punon me pacientë me Covid-19 të shtruar në Klinikë për Sëmundje Infektive.

Për të arritur efektin maksimal dhe për t’i mundësuar pacientit për funksionim relativisht normal në shtëpi, intensiteti i ushtrimeve për sistemin lokomotor në ditët e fundit të qëndrimit në Klinikën e Sëmundjeve Infektive, mund të rritet pas konsultimit me mjekun.

Nga klinika thonë se për shkak të kontaktit të drejtpërdrejtë midis fizioterapistit dhe pacientit dhe krijimit të afërsisë dhe ndjenjës së sigurisë, terapia fizike ka një rol të madh në përmirësimin dhe mirëmbajtjen e shëndetit fizik dhe mendor të pacientëve.

Të fundit