25/04/2024
7.1 C
Tetovo

Të tjera lajme

Kodi Zgjedhor, partitë bien dakord për ndryshimet

Është arritur marrëveshje për Kodin zgjedhor. Përveç ndryshimeve që burojnë nga rekomandimet e OSBE/ODIHR-së, partitë politike tashmë kanë marrëveshje edhe për ndryshimin e kufijve të dy njësive zgjedhore, për balancimin e numrit të votuesve në to. Propozimi/ndryshimi në fjalë është i BDI-së.

Është pranuar edhe amendamenti i BDI-së për transferimin e disa vendvotimeve nga zona gjashtë në zonën pesë në mënyrë që të balancohen dallimet mes njësive zgjedhore, në veçanti njësisë së gjashtë – tha Artan Grubi, BDI.

Megjithatë problemi nuk është zgjidhur. Ky ndryshim rregullon brenda kufirit +-5% vetëm njësinë e gjashtë zgjedhore por jo edhe njësitë tjera. Në tre nga gjashtë njësitë akoma shkelet kufiri duke mos u eliminuar disbalanci.
Njësia e dytë ka +5,74% votues; njësia e tretë, -7,64% dhe njësia katër, -6,36% lëvizje nga mesatarja ligjore prej -+5%.

Njësitë zgjedhore                             Numri i votuesve                             Përqindja
2                                                             320 620                                             + 5,74
3                                                             280 042                                             – 7,64
4                                                            283 929                                              – 6,36

Problemi me disbalancin e numrit të votuesve në njësitë zgjedhore përsëritet përpara çdo cikli zgjedhor. Zakonisht, partitë gjejnë zgjidhje vetëm duke bërë kombinimet më të përshtatshme matematikore me kalimin e disa vendvotimeve nga njëra njësi në tjetrën. Nga BDI-ja ditë më parë thanë se mosrregullimi i disbalancit do të nënkuptonte një proces zgjedhor joligjor i cili do të mund të kontestohej në Gjykatën Kushtetuese nga cilido qytetar.

Të fundit