24/06/2024
18.1 C
Tetovo

Të tjera lajme

Komuna e Tetovës merr masa konkrete për trajtimin e qenve endacak!

Komuna e Tetovës pas shumë viteve për herë të parë merr masa konkrete kundër një dukurie famkeqe që rezultonte edhe me përfundime fatale. Sado e parëndësishme cilësohej tema e qenve endacak ishte preokopim i qytetarëve duke u shpërfaq si një nga problematikat e përditshme. Prandaj, këto masa janë të vonuara por janë të qëlluara. Përmes kësaj edhe njëherë po vuloset që Komuna e Tetovës në krye me Bilall Kasamin brengën e qytetarit e shqetësimin e ka prioritet në secilën punë që bënë, shkruan Zhurnal.

Tetova zgjidh edhe një problem të përditshëm të qytetarëve –

Pas një periudhe dyvjeçare, Komuna e Tetovës ka marrë një hap për të adresuar problemin e qenve endacak duke shpallur tender për të gjetur një kompani e cila që do të merret me këtë çështje. Nga komuna thonë se një kompani e cila ka aplikuar, ka ofruar çmimin më të volitshëm ajo është ANA AGRO e cila do të ketë në dispozicion rreth 3 milionë denarë, për të trajtuar qentë endacakë.

“Nga Sektori financave më informuan se ka përfunduar tenderi dhe një kompani ka fituar tenderin me çmim më të volitshëm për trajtimin e qenve endacakë, por deri ditën e premte ka kohë ankese dhe pasi të lidhet kontrata, kompania do të fillojë me trajtimin e qenve endacakë”, tha Besar Durmishi, kryetar i këshillit komunal.

Nga SPB Tetovë thonë se për pesë muaj në stacionin policor janë paraqitur 43 qytetarë të cilët kanë denoncuar se janë kafshuar nga qentë endacakë.

“Në Tetovë dhe rrethinë për vitin 2024 në Tetovë kanë denoncuar 43 qytetarë se janë fashuar nga qentë endacakë, ndërsa në qytetin e Gostivarit 25 qytetarë kanë denoncuar se janë kafshuar nga qentë endacakë”, thonë nga SPB Tetovë.

Ndryshe, vitin e kaluar Komuna e Tetovës doli me një rregullore për dëmshpërblim për qytetarët të cilët kafshohen nga qentë endacakë, por marrja e këtyre parave duhej të bëhej duke llogaritur kafshimet, të cilat shndërroheshin në pikë.

Rreziku nga qentë endacak-

Kur flasim për një shtet kandidat për në BE, në të njëjtën kohë flasim për një problematik që cenon sigurinë e qytetarëve krijon rrezik edhe kur qarkullojnë në lagjet e tyre nga prezenca e shtuar e qenve endacak, kjo është pakuptimtë, sepse nuk mund të jetë një shtet anëtarë i familjes evropiane po që nuk është në gjendje të menaxhojë dhe kontrollojë qentë endacak.

Rreziku nga qentë endacak është i pakontrollueshëm sepse ka pasur raste të shumta që kanë përfunduar edhe me vdekje e lëndime të rënda, sidomos kur ka sulme të qenve ndaj fëmijëve e të moshuarve. Mungesa e një strategjie për menaxhim të qenve krijon pasiguri dhe pasoja të rënda edhe kur lëndimet mund të jenë të lehta, sepse kemi të bëjmë me qenë që janë të pa vaksinuar dhe që mund të bartin sëmundje të ndryshme.

Nga lëndimet e lehta fizike deri te vdekja mund të jenë pasojat e kafshimit të qenve që secili qytetarë mund të jetë viktimë potenciale, si pasojë e mos kujdesit të duhur të autoriteteve përgjegjëse. Prandaj, në vend se të jepet ndihmë për kujdes ndaj viktimave duhet të merren masa parandaluese që mos të vijë deri te situatat e tilla që të kemi viktima, e këtë gjë nuk duhet ta shpik Maqedonia e Veriut sepse e ka të gatshme nga shtetet tjera, ajo që duhet bërë është të ketë vullnet dhe brengosje për qytetarët.

Hallet e qytetarëve i merr era, politikanët merren me politika madhore –

Gjendja e qytetarëve dita ditës vështirësohet dhe përkeqësohet edhe më shumë si pasojë e mos kujdesit adekuat nga ata që janë përgjegjës kryesor e parësor, politikanët. Kriza ekonomike, padrejtësia, lufta për mbijetesë, e deri te rreziku nga sulmet e qenve endacak janë hallet e përditshme me të cilat përballen qytetarët e vendit tonë. Por, kur marrim dhe shohim çfarë premtojnë e çfarë flasin politikanët tanë është për gërdi sepse ata flasin më shumë për luftën kundër ndikimit rus sesa për rregullimin e jetës së qytetarëve. Qytetarët sot në Maqedoninë e Veriut përballen edhe me mungesë të ujit të pijshëm dhe kanalizimit, kushteve elementare për jetesë.

Mëse e nevojshme është që politikanët tanë të ndalen së menduari e punuari vetëm për interesat e tyre personale, klanore apo partiake, duhet filluar punuari për qytetarët me votat e të cilëve janë sot në ato pozicione. Politikanët tanë duhet të fillojnë të flasin, të brengosen dhe të gjejnë zgjidhje për hallet e qytetarëve, ndalimin e eksodit masiv të të rinjve dhe të heqin dorë njëherë e përgjithmonë nga gjyqësori që është i varur dhe këto pasoja i vuajnë në mënyrë të drejtpërdrejt qytetarët. /Zhurnal.mk

Të fundit