23/04/2024
6.8 C
Tetovo

Të tjera lajme

Konvertimi i detyruar që shkel të drejtat e njeriut bëhet një problem ndërkombëtar

Më 19 nëntor, Qendra për Studime mbi Fetë e Re (CESNUR) nga Italia dhe Të Drejtat e Njeriut pa Kufij (HRWF) nga Belgjika mbajti një seminar mbi të drejtat e njeriut me titull “Intoleranca dhe diskriminimi kundër lëvizjeve të reja fetare: një problem ndërkombëtar”.

Ky seminar, i cili u mbajt në Seul, Koreja e Jugut, iu kushtua mbrojtjes së të drejtave të minoriteteve fetare të shënjestruara nga grupet e shumicës, veçanërisht në kontekstin e situatave të të drejtave të njeriut, siç është konvertimi i detyruar që ndodhi në Kore.

Shndërrimi i detyruar, i njohur gjithashtu si “Deprograming”, është një çështje sociale që shkakton shkelje të të drejtave të njeriut duke rrëmbyer dhe ndaluar anëtarët e grupeve fetare të etiketuar si “kulte” nga kundërshtarët e tyre për t’i detyruar ata të braktisin besimin e tyre.

Më shumë se 80 pjesëmarrës përfshirë ekspertë ligjorë, gazetarë dhe përfaqësues të shoqërisë civile rishikuan situatën aktuale të konvertimit të detyruar dhe diskutuan zgjidhje për të mbrojtur lirinë e besimit dhe të drejtat e njeriut që janë bërë norma e bashkësisë ndërkombëtare.

Massimo Introvigne, Drejtor Menaxhues i CESNUR si dhe një sociolog italian, theksoi se konvertimi i detyruar kryhet përmes rrjedhës kryesore duke thënë:

“Devogrammers Koreane janë pastorë të specializuar nga kishat kryesore, shumica e tyre presbyteriane”. “Protestat që përkujtojnë viktimat nga konvertimi i detyruar u përmendën në Raportin e Departamentit të Shtetit të Sh.B.A për Lirinë Fetare të vitit 2019, përfshirë shkeljet e lirisë fetare në vitin 2018. Sidoqoftë, kishte raste të reja të privimit të programit edhe pas vdekjes së tyre,” kritikoi ai.Në lidhje me strategjinë shumë-dimensionale për të zgjidhur një fenomen të tillë, Willy Fautré, Themeluese dhe Drejtore e HRWF deklaroi disa sugjerime; duke treguar përgjegjësinë e udhëheqjes së Kishës Presbyteriane e cila toleron, miraton, dhe mbase inkurajon një praktikë të tillë; zhvillimi i avokimit në KB dhe organet që mbrojnë lirinë e fesë ose besimit; duke ndjekur penalisht ata që inkurajojnë njerëzit të kryejnë një veprim rrëmbimi dhe burgosjeje. Në një letër të hapur, të nënshkruar nga 15 OJQ ndërkombëtare, përfshirë CAP-LC dhe HRWF, për Presidentin e Koresë së Jugut Moon Jae In më 24 korrik, ajo thoshte, “Koreja e Jugut mund të jetë vendi i fundit demokratik në botë, ku privimi i programit akoma tolerohet “Dhe i kërkoi Presidentit të” hetojë në thellësi akuzat për programimin me forcë, të ndalojë këtë praktikë të bezdisshme dhe t’i mbajë ata  plotësisht përgjegjës “.

Ndërkohë, Koreja e Jugut u zgjodh për të drejtuar mandatin e 5-të në Këshillin e Kombeve të Bashkuara për të Drejtat e Njeriut më 17 tetor. Misioni i Koresë së Jugut në KB tha se planifikon “të marrë pjesë në përpjekjet ndërkombëtare për t’iu përgjigjur krizave të të drejtave të njeriut në të gjithë botën.” Pjesëmarrësit i kërkuan qeverisë Koreane që t’i përgjigjet çështjes së konvertimit të detyruar i cili ende kërcënon të drejtat e njeriut.

 

Të fundit