22/07/2024
20.3 C
Tetovo

Të tjera lajme

Kovaçev kundër Osmanit në Parlamentin Evropian: Në Maqedoni janë 120 mijë, jo 3500 bullgarë

Në Maqedoninë e Veriut janë 3500 bullgarë që do të përfshihen në Kushtetutë dhe do të marrin të drejtat e tyre, tha ministri i Jashtëm i vendit, Bujar Osmani, para Komisionit për Punë të Jashtme të Parlamentit Evropian.

Kjo shifër nuk i ka pëlqyer eurodeputetit bullgar Andrej Kovaçev, i cili ka ngritur sërish çështjen e gjoja keqtrajtimit të bullgarëve në vend.

Akuzat e prokurorisë së Maqedonisë së Veriut kundër kryetarëve të klubeve bullgare në Ohër dhe Manastir, Kovaçev i quajti “të paprecedentë”:

“Ata i nënshtrohen persekutimit të urrejtjes, jo anasjelltas – se ata fusin urrejtje ndaj dikujt. Qëllimi ynë kryesor është tejkalimi i të gjitha këtyre problemeve që vijnë nga e kaluara dhe anëtarësimi i shpejtë i Republikës së Maqedonisë së Veriut në Bashkimin Evropian”.

Eurodeputeti Kovaçev ka mohuar për “Horizon” fjalët e ministrit Osmani për numrin e bullgarëve në Maqedoninë e Veriut:

“Historikisht, shumica e njerëzve që jetonin në hapësirën gjeografike të Maqedonisë e përkufizuan veten si bullgarë. Pas fatit fatkeq në 1944, me shumë dhunë, e më pas me shumë propagandë, një pjesë e madhe e tyre u përkufizuan. si maqedonas etnikë, por ata i ruajtën rrënjët e tyre bullgare dhe një pjesë shumë e madhe e tyre kërkuan shtetësi bullgare. Dimë se mbi 120.000 qytetarë maqedonas kanë nënshtetësi bullgare në bazë të origjinës së tyre etnike bullgare”, transmeton televizioni bullgar “Nova”.

Të fundit