20/07/2024
21.5 C
Tetovo

Të tjera lajme

Kryetarja e shkarkuar e Këshillit Gjyqësor nuk u ftua në zgjedhje: Pas cirkut nuk di çfarë të pres

Kryetarja e Këshillit Gjyqësor, Vesna Dameva, e cila dje u shkarkua ilegalisht, nuk ka marrë ftesë për seancën e caktuar nga nënkryetari Selim Ademi, ku do të zgjidhet kryetari i ri i këshillit.

Ai caktoi në mënyrë të paligjshme një seancë për ditën e sotme, me emërtimin “urgjente”, në të cilën do të zgjidhet kryetarja e re e Këshillit Gjyqësor, pa i dhënë asaj mundësinë e ankimimit dhe marrjen e një vendimi formal.

– Nuk kam marrë ftesë si anëtar i këshillit për të marrë pjesë në seancë. Kam lexuar në faqe se ai ka caktuar një takim. Çfarë duhet të pres nga seanca pas cirkut që ndodhi me shkarkimin tim të paligjshëm – tha Dameva për “A1on”.

Shkarkimi i saj ishte i paligjshëm sepse sipas nenit 36 ​​të Ligjit për Këshillin Gjyqësor dhe nenit 8 të Rregullores së Punës kërkohet vendim me minimum 8 vota, ndërsa Dameva është shkarkuar me votat e shtatë anëtarëve të Këshillit Gjyqësor. . Po ashtu, në Rregullore thuhet se një propozues mund të mos votojë, që do të thotë se Dameva faktikisht dje është shkarkuar me 6 vota, sepse ai i Ademit si propozues është i pavlefshëm.

Koalicioni “Të gjithë për një proces të drejtë” është përgjigjur dje se për shkarkimin e Damevës nga pozita e saj është dashur të shkarkohet nga një anëtar i Këshillit Gjyqësor dhe për këtë kërkohet një procedurë e duhur për procedim disiplinor. në të cilën, kur ndodh shkarkimi, nevojiten tetë vota “për” pa llogaritur atë të propozuesit.

– Në praktikën e mëparshme të veprimeve të Këshillit për hapjen dhe udhëheqjen e seancave, nëse Kryetari i Këshillit është i pranishëm në seancë, ai e hap seancën dhe e udhëheq atë derisa të konstatohet se seanca është ndërprerë apo përfunduar. Në rastet kur Kryetari i Këshillit pengohet të marrë pjesë në seancë, përkatësisht mungon në të, seancën e drejton zëvendëskryetari i Këshillit.

Në seancën e sotme është krijuar një praktikë e pazakontë, e cila nuk është përdorur më parë, ajo është se edhe pse kryetari i Këshillit është i pranishëm në seancë, ai e ka hapur atë dhe ka filluar ta udhëheqë, por kur presidenti refuzoi të bëjë propozimin për shkarkimi i tij me votim, nënkryetari i Këshillit merr drejtimin e tij. Nga monitorimi i mëparshëm i Koalicionit, kjo mënyrë e drejtimit të seancave nuk është aplikuar deri më tani, gjegjësisht seancat i drejtonte gjithmonë kryetari i Këshillit nëse ai ishte i pranishëm në seancë dhe deputeti drejtonte seancë vetëm në mungesë të tij, gjë që lë të hapura pyetje dhe dilema për arsyet dhe bazat ligjore për të cilat nënkryetari e mori udhëheqjen e seancës në prani të kryetarit të Këshillit, thonë nga Koalicioni.

Koalicioni apelon për respektim të vazhdueshëm të dispozitave ligjore, si dhe standardeve të pranuara të mirëmenaxhimit dhe qeverisjes së mirë, veçanërisht “në një situatë ku shteti tashmë po përballet me një reputacion të dëmtuar në funksionimin e gjyqësorit, si dhe Fakti që Këshilli Gjyqësor ka sjellë tashmë disa herë në situata të tilla të ngjashme, të cilat janë shumë të vështira për t’u përballuar”.

Të fundit