25/07/2024
22.5 C
Tetovo

Të tjera lajme

Kurban Bajrami, qytetarët ankohen për çmimet e larta

Një ditë para festës së Kurban Bajramit, kështu dukej sot tregu i Bitpazarit.. Qytetarë të shumtë kanë lënë që përgatitjet e fundit për bajram t’i bëjnë një ditë para festës. Tregu është i mbushur plot, por qytetarët gjithnjë e më shumë shkurtojnë listën e blerjeve për shkak të çmimeve të larta. Thonë se blejnë vetëm gjërat e domosdoshme.

“Çmimet e ditur është, 80 denarë domatet, 120 denarë specat. Për rroba mos të flasim më, një këmishë atje 1000 denarë, nuk arrihen…Kemi mar diçka diçka, për fëmijët kemi marrë diçka sa kemi pas mundësi”, tha një qytetar.

“Në tavan janë çmimet sot, shtrenjtë.
Çfarë keni blerë?
Asgjë, nga një kilogram, gjysmë kilogrami, s’ka të holla më shumë. Shumë shtrenjtë. Dje ka qenë më lirë, sot janë më shtrenjtë.. S’ka aty, një pension e merr 12 mijë denarë a një kilogram speca 120 denarë”, shtoi një qytetar tjetër.

“Çmimet mos pyet, katastrofë…
-A i keni marë gjërat e zakonshme?
Disa gjëra po, disa jo, pasi çmimet janë të larta, rrogat e vogla, ky është problemi..
-A ju keni marrë fëmijëve për këtë vit?
Jo fëmijëve këtë vit jo, nuk arrihe”, shtoi një qytetar tjetër.

Se çmimet janë të larta pajtohen edhe disa nga shitësit, ata thonë se po punojnë me fitim minimal, por kërkesa gjithnjë e më shumë po zvogëlohet dhe shkak për këtë, sipas tyre, janë të ardhurat e ulëta të qytetarëve.

“ Po ankohen se s’kanë, rrogat janë të dobëta dhe për atë shkak ata ankohen. Çmimet sipas standardit që e kemi, janë të larta, por nuk kemi ku shkojmë. Ne përqindjen më të ulët të fitimit që e kemi në treg, nuk është askund tjetër përqindje më e ulët. Çfarë të bëjmë ”, tha një shitës.

“Çmimet janë të volitshme, si gjithë bajramët e tjera. Shitje ka, interesimi është i madh. Pa bakllavë nuk ka bajram, nuk janë shumë çmimet e shtrenjta, bakllava është shitur e gjitha, edhe kadaif na ka mbet, por besoj se edhe kadaifi do të harxhohet..Një kilogram bakllavë është 200 denarë, edhe një kilogram kadaif është 200 denarë”, theksoi një shitës tjetër.

Kurban Bajrami është një nga dy festat e besimtareve mysliman. Kjo festë ndryshe njihet edhe si festa e flijimit, ku sipas traditës islame, nderon gatishmërinë e profetit Ibrahim që të flijojë djalin e tij si vepër e nënshtrimit ndaj urdhërit të Zotit. Në këtë festë besimtarët myslimanë therrin një kafshë të cilën e ndajnë në tri pjesë, familja mban njërën, njërën ndajnë me të afërmit shokët dhe fqinjët, ndërsa pjesën e tretë e ndajnë me të varfërit dhe nevojtarët./Alsat.mk

Të fundit