19/07/2024
21.3 C
Tetovo

Të tjera lajme

Kyuchyuk: Është e drejtë të kërkohet që bullgarët në Maqedoninë e Veriut të jenë pjesë e Kushtetutës

Çështja nëse çështjet bilaterale duhet të përfshihen në kornizën e negociatave është e diskutueshme, kjo dilemë ka shënuar marrëdhëniet bilaterale mes shumë vendeve që tani janë pjesë e BE-së, tha raportuesi për Maqedoninë e Veriut, Ilhan Kyuchyuk, përcjell Telegrafi Maqedoni.

“Ky nuk është vetëm për rastin tonë me Maqedoninë e Veriut. Bullgaria nuk ka asgjë për t’u shqetësuar, të paktën të përpiqet të shmangë një bisedë të sinqertë dhe të hapur me Maqedoninë e Veriut, si për të kaluarën ashtu edhe për të ardhmen,” tha Kyuchyuk.

“Nëse gjithçka që duam, së bashku me udhëheqjen e këtij procesi mes dy vendeve, imponimi i një agjende nuk është tradhti dhe duhet lexuar si sukses për politikën e jashtme bullgare. Më lejoni të shtoj presionin e shtuar dhe presionin legjitim nga institucionet evropiane. Zgjerimi është një prioritet kyç i KE-së dhe është e qartë se nga pikëpamja kombëtare nuk kemi një qëndrim të qartë në nivel qeveritar. Nëse kjo qeveri duhet të kritikohet me argumente, është pamundësia për të gjetur konsensus për çështjet kyçe. Njëra prej tyre është Maqedonia e Veriut, tjetra është qëndrimi ynë ndaj Ukrainës”, komentoi Ilhan Kyuchyuk.

Ai është i mendimit se formula për zgjidhjen e problemit duhet të jetë rezultat jo vetëm i përpjekjeve të koalicionit të brendshëm, por edhe i opozitës.

Ai tha se është e drejtë që bullgarët në Maqedoninë e Veriut të duan të jenë pjesë përbërëse e kushtetutës së RMV-së/Telegrafi/

Të fundit