17/06/2024
25.9 C
Tetovo

Të tjera lajme

Lidhja e shoqatave të diabetikëve kërkon regjistër dhe plan për ballafaqim me diabetin

Miratimi urgjent i një plani kombëtar për trajtimin e diabetit, publikimi i një regjistri të diabetit për të pasur numër zyrtar të pacientëve në vend, por edhe edukim më të madh për parandalimin e kësaj sëmundje të kërkuar sot në konferencë për media nga Lidhja e Shoqatave të Diabetikëve të Maqedonisë.

Sipas kryetarit të Shoqatës së Diabetikëve të Maqedonisë, Dime Velev, kërkesë kryesore, duke u nisur nga fakti se shumë nga pacientët me koronavirus janë diabetikë, është urgjente të miratohet plan kombëtar për trajtimin e diabetit ose parandalimin. Ai shtoi se plani është gati, por duhet të miratohet dhe modifikohet me pandeminë e Kovid-19.

“Të publikohet regjistri me diabet, pra të formohet dhe publikojmë sepse nuk kemi një numër zyrtar të personave me diabet, kemi vetëm supozime, informacione të ndryshme nga vende të ndryshme. Duke pasur parasysh situatën e nevojës më serioze për arsim, veçanërisht për familjet me fëmijë nën 18 vjeç, ne kërkojmë kthimin e menjëhershëm të kampeve tona për edukim për parandalimin e diabetit dhe përballimin e Kovid 19.

Velev kërkoi që të gjitha terapitë inovative në tenderin tjetër të regjistruar në vend të kenë mundësinë që të furnizohen brenda asaj që është parashikuar, që ekziston mundësi dhe insulinat më të fundit dhe tabletat e fundit të jenë në dispozicion të personave me diabet duke thënë që tha, do të ketë një mundësi për çdo diabetolog në vend që ta përshkruajë rregullisht.

Lidhja e Shoqatave të Diabetikëve i bën apel Ministrisë së Arsimit dhe Ministrisë së Shëndetësisë që të publikojnë një protokoll të veçantë për qëndrimin, trajtimin dhe edukimin e fëmijëve me sëmundje kronike, sepse sipas Lidhjes, jo çdo shkollë dhe jo çdo mësues është i gatshëm të punojë me një fëmijë me kronikë sëmundje.

Sipas Velev, është e nevojshme të siguroni sa më shumë mësime në internet, por edhe të keni prani fizike për atë që nuk mund të zotërohet në internet, pra me orë shtesë. Ekziston edhe një ide që ata fëmijë të shkojnë si grup, d.m.th të trajtohen veçmas, sepse siç tha ai, ata nuk janë shumë fëmijë, rreth 500 në të gjithë vendin. sn/

Të fundit