17/06/2024
25.9 C
Tetovo

Të tjera lajme

LSDM: Vazhdimi i rrugës evropiane nënkupton akses në 10 miliardë euro nga fondet e BE-së

Vazhdimi i rrugës sonë evropiane ofron jo vetëm një të ardhme të qëndrueshme dhe të sigurt për qytetarët dhe shtetin, por edhe mundësi të mëdha zhvillimi, me akses në fondet evropiane, thuhet në kumtesën e sotme të LSDM-së.

Nga LSDM thonë se eurointegrimet hapin akses në fonde me vlerë 10 miliardë euro nga fondet e ndryshme të BE-së.

“Në Maqedoni deri më tani janë investuar mbi 1.2 miliardë euro nga fondet evropiane, përkatësisht për bujqësi, përmes programit IPA, grante për krizën energjetike, ndihma makroekonomike, mbështetje për kompanitë e vogla dhe të mesme, ndihmë për zbutjen e pasojave ekonomike të programet e pandemisë, arsimore dhe të tjera.

Me përshpejtimin e integrimit evropian dhe anëtarësimit të plotë, programet dhe fondet e BE-së mund të jenë 11 herë më të larta se më parë.

Kjo mbështetje financiare do të nënkuptonte një kthesë në infrastrukturë, energji, arsim, bujqësi, shërbime shëndetësore, mbrojtje të mjedisit, mbështetje për kompanitë dhe shumë sektorë të tjerë.

Bllokadat e OBRM-PDUKM-së dhe Mickoskit mund të çojnë në humbjen e këtyre mundësive të konsiderueshme financiare për shtetin, biznesin dhe qytetarët”, thonë nga LSDM.

LSDM-ja, qytetarët dhe blloku pro-evropian, shtojnë nga atje, nuk do të lejojnë që Maqedonia të jetë sërish shtet i izoluar, i vendosur në një rrugë anësore të rrugës evropiane./Telegrafi/

Të fundit