19/05/2024
15.4 C
Tetovo

Të tjera lajme

Marrëveshja shembullore e Prespës/ Maqedonia e Veriut dhe Greqia vijojnë me projekte të përbashkëta…

Në disa rrugë të Greqisë ende nuk janë ndryshuar tabelat e vjetra të trafikut në të cilat shkruan  Shkup ose FYROM, megjithëse Marrëveshja e Prespës parashikon respektimin e emrit të ri, Republika e Maqedonisë së Veriut.

Deri në shkurt të vitit 2024, qytetarët kanë obligim ligjor të ndryshojnë të gjitha dokumentet personale, në të cilat në vend të emrit të mëparshëm Republika e Maqedonisë, duhet të shkruhet emri i ri, i cili rrjedh nga Marrëveshja e Prespës me Greqinë, Republika e Maqedonisë së Veriut. Kjo do të thotë se qytetarët, të cilët nuk e kanë bërë këtë deri më tani, do të duhet të ndërrojnë letërnjoftimin, pasaportën, patentën e shoferit, lejen e qarkullimit, si dhe targat.

Në Samitin e fundit të NATO-s, kryeministri Kovaçevski  pati  takim me kryeministrin e ri të Greqisë. Pyetjes së TV21 se a është diskutuar për zbatimin e Marrëveshjes së Prespës, ai u  përgjigj:

“Në fushën e marrëveshjes së Prespës, një pjesë e madhe e punës është zbatuar, janë disa ratifikime që duhen bërë në parlamentin grek, ka edhe disa detyrime në vendin tonë që duhen zbatuar në sferën e politikave tatimore etj. Një pjesë e punës është në kompetencën e autoriteteve rajonale që përmendëm dhe Greqia me siguri do të punojë për zbatimin e saj në periudhën e ardhshme, ashtu siç po punojmë ne për zbatimin e elementeve të tjera të marrëveshjes me Greqinë”, tha kryeministri I RMV-së Dimitar Kovaçevski.

Sipas marrëveshjes duhet të hapen dy pika të reja kufitare. Një në “Markova Noga”, e cila do të mundësonte lëvizjen ndërmjet Maqedonisë së Veriut dhe Greqisë në Prespë dhe “Majden” në Mariovë të Tikveshit. Parlamenti grek tashmë ka sjellë vendime për këtë çështje.

“Shembull i përkushtimit të institucioneve në Greqi është regjistrimi i qendrës për gjuhën maqedonase, i cili u kontestua, por gjykata në Greqi solli vendim shumë të qartë se është diçka që mund të regjistrohet në Greqi dhe ata që dëshirojnë ta ruajnë gjuhën maqedonase mund ta bëjë këtë lirisht në mënyrë institucionale”, shtoi Kovaçevski.

Marrëveshja e Prespës, e cila zgjidhi mosmarrëveshjen e gjatë maqedonase-greke për emrin, u nënshkrua më 17 qershor 2018, në anën greke të liqenit të Prespës, në fshatin Nivici (Psarades).

Të fundit