23/04/2024
6.6 C
Tetovo

Të tjera lajme

Matura shtetërore në RMV do të bëhet në salla sportive për të parandaluar kopjimin

Në vend të klasave, maturantët këtë vit provimet shtetërore do t’i bëjnë nëpër salla sportive, konfirmuan për Meta.mk nga Qendra Shtetërore e Provimeve (QKD). Kjo risi është bërë që të mos ketë kopjim. Vitin e kaluar, gjatë procesit të vlerësimit për lëndën e gjuhës angleze, vlerësuesit konstatuan se provimin e kishin kopjuar rreth 3100 studentë.

Unioni i Nxënësve të Shkollave të Mesme (UNSHMështë në negociata me autoritetet se cili material dhe çfarë do të duhet të studiohet për provimin e maturës. Siç thotë Berin Muhammed, kryetar i UNSHM-së, është rënë dakord që këtë vit të shkurtohet materiali mësimor për të gjitha lëndët obligative.

“Në lëndën e matematikës, materiali do të mësohet vetëm nga viti parë dhe i dytë. Në gjuhën amtare, do të bjerë një nga 10 autorët. Eseja, e cila deri më tani duhej të shkruhej duke përdorur 300 deri në 400 fjalë, tani do të mund të shkruhet duke përdorur 200 deri në 500 fjalë. Për gjuhën e huaj, në përgjithësi do të mbetet e njëjtë si më parë. Megjithatë, ka ende gjëra për të cilat duhet të biem dakord. Do të kemi takim me përfaqësuesit e maturantëve, kështu që javën e ardhshme do t’i paraqesim kërkesat tek autoritetet”, thotë Muhamedi.

Ai konfirmoi se këtë vit provimi i maturës do të zhvillohet në salla sportive, në mënyrë që të mos ketë rishkrime.

“Telefonat nuk do të lejohen të merren brenda”, shton Muhamedi.

Matura shtetërore është kusht për pranimin në universitet. Vitin e kaluar, në lëndën e anglishtes, 3100 studentë përdorën plagjiaturë nga faqe të ndryshme interneti. Kishte kopjime edhe të eseve.

Ideja e dhënies së provimeve në hapësira më të mëdha në vend të klasave është e vjetër. Qëllimi është që i gjithë procesi të bëhet më transparent dhe objektiv.

Ideja e blerjes së bllokuesve të internetit për të parandaluar kopjimin është dhënë për një kohë të gjatë. Meta.mk iu drejtua ministrit të Arsimit dhe Shkencës (MASH) se a është planifikuar blerja dhe vendosja e bllokuesve për këtë vit për të pamundësuar komunikimin përmes telefonit, por nuk morëm përgjigje.

Ndërkohë po përgatitet një koncept i ri për dhënien e provimit të maturës shtetërore. Provimi do të jetë ndryshe në arsimin e mesëm profesional dhe në shkollat ​​e mesme, nuk do të jetë i unifikuar siç është tani. Synimi i autoriteteve është që të ketë provim mature të ndryshëm për arsimin e mesëm dhe të jetë ndryshe për shkollat ​​artistike dhe ato profesionale.

Nga viti 2025 do të jetë risi që nxënësit e shkollave të mesme profesionale do t’i nënshtrohen provimit akademik nëse dëshirojnë të vazhdojnë shkollimin në universitet. Ky propozim u miratua nga Qeveria në janar të këtij viti, së bashku me ndryshimet e tjera nga Ligji për Arsimin e Mesëm.

Të fundit