14/06/2024
15.5 C
Tetovo

Të tjera lajme

Mbi 600 raste të reja të KOVID-19 për tre ditë, vendosen kufizime për objektet hotelierike

Pas regjistrimit të mbi 600 rasteve të reja të infektimit me Kovid-19 në tre ditët e fundit, qeveria natën e kaluar pranoi masat e rekomanduara më parë nga Komisioni për sëmundje infektive, të cilat parashikojnë ndalimin e mbrëmjeve muzikore dhe kufizimin e intensitetit të muzikës dhe numrin e mysafirëve në objektet hotelierike.

“Kjo do të thotë që nuk do të ketë më paraqitje të këngëtarëve dhe DJ-ve në ambientet hotelierike. Ju kujtojmë përsëri që diskotekat dhe klubet e natës nuk kishin, gjegjësisht në asnjë moment nuk morën leje pune. Zvogëlohet intensiteti i lejuar i zërit në 55 decibel për të ruajtur distancën e rekomanduar dhe numri i njerëzve që ulen në një tryezë zvogëlohet nga 12 në 4 persona”, tha ministri i Shëndetësisë Venko Filipçe.

Komisioni për sëmundjet infektive, dje i propozoi Qeverisë, në mënyrë që të zvogëlojë rritjen e pacientëve të sapo infektuar nga Korona, të marrë një vendim për të ndaluar këngëtarë dhe DJ në të gjitha restorantet, për të kufizuar vëllimin e muzikës në 55 decibel dhe për të zvogëluar numrin e njerëzve që mund të ulen në një tryezë në një restorant nga 12 tani në katër.

Krahas kësaj do të insistojnë në respektimin rigoroz të pikës 3 të Protokollit për hapjen dhe funksionimin e objekteve hotelerike dhe Protokollit për hapjen dhe funksionimin e kafeneve me të cilat nuk lejohet shërbimi i mysafirëve në bar dhe tavolinë.

Qeveria i pranoi edhe pohimet e Komisionit për nevojën e respektimit të rreptë të ndalesës së punës së klubeve të natës dhe diskotekave dhe nevojën për masa rigoroze nga ana e institucioneve kompetente në rast të shkeljes së ndalesës.

Filipçe vlerësoi se masa të tilla janë absolutisht të justifikuara dhe se tani është një periudhë e mirë kur ato duhet të zbatohen.

Sipas të dhënave të Ministrisë së Shëndetësisë, janë kryer bërë rreth 1.350 teste midis të shtunës dhe të sielës dhe janë regjistruar 191 raste të reja me KOVID-19, duke e çuar numrin e përgjithshëm të rasteve aktive në vendin tonë në 2.693, pasi 225 u regjistruan të premten, si dhe një rekord prej 243 rasteve të reja të shtunën.

Në periudhën e theksuar, 77 pacientë janë shëruar, dhe tre kanë vdekur në spital, një pacient 81 vjeçar nga Shkupi, një pacient 67 vjeçar nga Kërçova dhe një pacient 77 vjeçar nga Struga.

Kryeqyteti është bartësi rekord për rastet aktive me 966, pasuar nga Koçani – 183, Kumanova dhe Strumica – 181, Tetova – 161 dhe Prilepi – 147. Në këto gjashtë qytete janë mbi 67 për qind të të gjitha rasteve aktive.

Më pak aktivë janë në Negotinë – 11, Gjevgjeli, Resnjë dhe Dojran – 8, Makedonski Brod – 5, Pehçevë – 4, Demir Hisar dhe Kratovë nga dy secili dhe në Krushevë një rast aktiv.

Vetëm të shtunën, Inspektorati Shtetëror i Tregut zhvilloi më shumë se 100 inspektime në të gjithë vendin, duke vendosur gjoba për 19 subjekte për mosrespektim të protokolleve shëndetësore dhe shkelje të tjera. Konkretisht, shtatë njësi organizuan dasma në Strugë (1), Tetovë (2) dhe Shkup (4). Mosrespektimi i protokolleve shëndetësore u has në tetë subjekte, gjegjësisht në Strumicë (2), Shkup (5) dhe Manastir (1).

Për shkak të mosrespektimit të rregullave shëndetësore gjatë epidemisë, dje u arrestua menaxheri i lokalit “Mosh”. Konkretisht, personi organizoi ngjarje muzikore – një koncert ku distanca e lejuar prej 1.5 deri në 2 metra midis mysafirëve nuk respektohej dhe shumica e njerëzve nuk mbanin maska ​​në fytyrën, ndërsa nuk u përmbushën as dispozitat e tjera të protokolleve të përshkruara të shëndetit.

Për shkak të fenomeneve të tilla, ministri i Shëndetësisë theksoi se një nga masat e mundshme është kufizimi i mëtejshëm i punës së subjekteve të caktuara ekonomike dhe numri i njerëzve në transportin publik, si dhe masa për mbajtjen e maskave jashtë.

Opozita VMRO-DPMNE, nga ana e saj, dje kërkoi dorëheqjen e ministrit të Shëndetësisë Filipçe, sepse, siç thonë ata, menaxhon keq infeksionin dhe “faktin që në çdo orë në 48 orët e fundit kemi 10 të infektuar”.

Nga ana tjetër, ministri Filipçe thotë se ata po monitorojnë situatën dhe nëse është e nevojshme ekziston një plan për kufizime shtesë nëse është e nevojshme, duke theksuar se pritet presion i shtuar ose një mini valë dhe e shpalli atë si një valë vjeshte pas pushimeve vjetore.

Sipas tij, për masa të tjera kufizuese do të mendojnë në muajt e mëtejshëm të vjeshtës, kur pritet gripi sezonal, ftohjet për shkak të motit të ftohtë dhe rritjes së ndotjes së ajrit.

Të fundit