23/04/2024
6.6 C
Tetovo

Të tjera lajme

Me ligjin e ri do të mundësohet hapja e fermave për prodhimin e mishit të gjahut

Kuvendi miratoi Ligjin për gjuetinë dhe gjahun, zgjidhje ligjore që është në përputhje me rregulloret e Bashkimit Evropian, njoftoi Ministria e Bujqësisë, Pylltarisë dhe Menaxhimit të Ujërave (MPJ).

“Me miratimin e këtij ligji, ne largohemi nga kornizat ekzistuese të koncesionit ,  si e tillë është një burim pjesërisht i rinovueshëm, kështu që në të ardhmen është planifikuar që tu jepet në përdorim dhe menaxhim, në vend të koncesionit, siç ishte ligji i mëparshëm për një periudhë deri në 20 vjet. Një ndryshim i tillë është në drejtim të qëndrueshmërisë në kultivim, mbrojtje dhe shfrytëzim të tij”, tha Ministria e Arsimit dhe Kulturës.

Preferencë në shpërndarjen për përdorim të gjahut në vendgjuetia, në të njëjtat kushte, do të kishin koncesionarët e mëparshëm të gjahut, të cilët kryesisht i përkasin shoqërive të gjuetisë.

Ligji i ri për gjueti dhe gjah parasheh kompetenca më të mëdha publike për Federatën e Gjuetisë së Maqedonisë. Nga pikëpamja e sigurisë, ligji i ri parashikon trajnimin e detyrueshëm përpara dhënies së provimit të gjuetisë, veçanërisht në fushën e sigurisë së gjuetisë. Për më tepër, ligji i ri parashikon një dispozitë me të cilën jelekët me marker fluoreshente bëhen të detyrueshëm gjatë gjuetisë së gjahut.

Risi është edhe fakti që sezoni i gjuetisë së derrit të egër nis më herët, pra parashikohet të fillojë më 1 maj dhe numri i gjuetjeve të lejuara për gjuetar në ditë është i kufizuar për disa lloje të gjahut.

Ligji për gjahun dhe gjuetinë parashikon mundësinë e krijimit të një gjuetie për kafshët e vogla të prodhuara artificialisht, si dhe mundësinë ligjore për krijimin e fermave për prodhimin e mishit të gjahut. Në këtë mënyrë kontribuon në zhvillimin e turizmit të gjuetisë, si dhe në mundësinë e prodhimit dhe shitjes së mishit të gjahut./meta.mk/përcjell Tv Koha.

Të fundit