21/04/2024
4.9 C
Tetovo

Të tjera lajme

Mediat serbe: Shqipëria është kthyer në destinacion turistik për ne. Pushuesit të mahnitur nga plazhet dhe mikpritja

Mediat serbe i kanë kushtuar një artikull Shqipërisë si destinacion turistik për qytetarët serbë këtë verë, me titullin “Gjithnjë e më shumë turistë nga Serbia në Shqipëri, të befasuar nga plazhet dhe mikpritja”, shkruar nga Zana Cimili.

Ndërsa tensionet Kosovë- Serbi vijojnë në prag të takimit të 4 shtatorit, serbët shfrytëzojnë Kosovën si tranzit për të ikur drejt bregdetit shqiptar.

N1 shkruan se këtë vit është shënuar numri më i lartë i pushuesve serbë në Shqipëri teksa shton se serbët mund të kthehen në promotorët kryesorë të plazheve shqiptare.

Pikërisht ujërat shqiptare si dhe mikpritja ka ngrohur serbët sipas medias N1, për të shijuar pushimet në një vend që janë sulmuar historikisht politikisht.

Serbët tashmë nuk kanë më dyshime, ata udhëtojnë nga Kosova, Maqedonia e Veriut, apo Mali i Zi për të arritur bregdetin shqiptar, dhe shtojnë se edhe rrugët nuk janë keq pasu autostradat që lidhin Shqipërinë me Kosovën ofrojnë akses të shpejtë për në perëndim.

Ne artikull, Cimili, shkruan se “Nja dy vjet më parë, ishte e paimagjinueshme që Shqipëria të ishte destinacioni i tyre i pushimeve. Sidoqoftë, mbyllja e kufijve për shkak të pandemisë koronavirus, masave shtrënguese në kufij, përfshirë testet e detyrueshme të virusit, kanë bërë destinacione tradicionale, si Greqia dhe Mali i Zi, jo një alternative për serbët këtë vit.

Në vendkalimin kufitar në Merdare, automjetet që kthehen nga pushimet verore në Shqipëri shpesh mund të shihen. Qytetarët për të cilët folëm thanë se janë të befasuar këndshëm si nga plazhet ashtu edhe nga mikpritja.

“Ne ishim me pushime në Sarandë. Ishte mirë. Ishte më mire, se sa e prisnim. Njerëzit ishin shumë mikprites, ushqimi shumë i mirë, deti është i shkëlqyeshëm”, thotë njëri prej tyre.

Një turist tjetër, duke u kthyer nga Shqipëria, tregon se mikpritja ishte e shkëlqyeshme, dhe se ishte edhe në ambientet e hotelierisë, si dhe në plazhet.

Qytetarët e Serbisë, në pikën e kalimit Merdare, kalojnë dhe hyjnë në Kosovë me letërnjoftim, dhe në Shqipëri me një pasaportë. Nuk kërkohen teste dhe izolim kovid. Dhe Shqipëria, turizmi i së cilës është goditur shumë nga mungesa e mysafirëve tradicionalë, mirëpret turmat nga Serbia me krahë të hapur.

Drejtori i agjencisë së udhëtimit në Mitrovicën e Veriut, Nenad Stojakovic, thotë se numri i të interesuarve për pushimet verore në Shqipëri, jo vetëm mysafirë nga Serbia, por edhe serbët nga Kosova, është më i lartë se kurrë.

“Këtë vit ka interes të madh jo vetëm nga serbët nga Kosova, por edhe nga Serbia. Kjo është shkaktuar nga fakti që dy destinacione tradicionale janë mbyllur, përkatësisht Greqia dhe Mali i Zi, dhe kjo ka bërë që kërkesa për Shqipërinë të jetë më e lartë. Edhe pse jo vetëm se, në vend se thjesht me kalimin e viteve, numri i turistëve tanë që shkojnë atje po rritet, “deklaron ai.

Stojakoviç thotë se përshtypjet, megjithë paragjykimet e mëparshme, janë shumë të mira. “Përshtypjet janë shumë pozitive. Për momentin kemi 50 persona që janë në destinacione të ndryshme, kryesisht pushojnë në Durrës dhe Sarandë, pra Ksamil. Serbët, jo vetëm nga Kosova, lëvizin shumë lehtë në Shqipëri, kalojnë kufijtë lehtë, dhe autostradat kanë luajtur rolin e tyre.”, vëren ai.

Stojakoviç beson se turistët nga Serbia do të jenë promovuesit më të mirë të Shqipërisë, si dhe se përvojat e tyre do të ndikojnë që këtë vit të mos jenë të parët dhe të fundit për të ftuarit nga Serbia që të kalojnë verërat e tyre në Shqipëri.

Shumë qytetarë të Serbisë, për shkak të paditurisë së tyre për terrenin, vendosën të udhëtojnë për në Shqipëri përmes Maqedonisë ose Malit të Zi.

Sidoqoftë, rruga më e shpejtë për në Shqipëri është përmes Kosovës, sepse falë autostradës së sapo ndërtuar, ju mund të arrini në Shqipëri nga Merdar në maksimum dy orë. Në territorin e Shqipërisë, paguhet vetëm një tarifë dhe arrin në vetëm pesë euro.

Të fundit