16/07/2024
25.1 C
Tetovo

Të tjera lajme

Mickoski: Nevojitet Qeveri e re e zgjedhur nga populli, lirimi i rrymës është gënjeshtër

Gjysma e dytë e janarit dhe gjysma e parë e shkurtit është mundësia e fundit për zgjedhje të parakohshme, konsideron lideri i VMRO-DPMNE-së, Hristian Mickoski, duke cekur se do të ishte papërgjegjësi në vjeshtë të ketë zgjedhje të parakohshme, të shpenzohen dhjetëra milionë euro në kushte të krizës, kështu që të ketë zgjedhje presidenciale në mars apo prill.

“Do të ishte papërgjegjësi të veprohet ashtu. Prandaj vlerësoj se ky është momenti i fundit”, tha sot Mickoski, duke u përgjigjur në pyetje të gazetarëve në komunën Kisella Vodë.

Sipas Mickoskit, është papërgjegjësi kjo Qeveri të vazhdojë të funksionojë.

“Gjithnjë e më e zëshme është pakënaqësia në kuadër të grupeve të deputetëve të partive të cilat e mbështesin këtë Qeveri. Këtu para së gjithash mendoj për BDI-në dhe LSDM-në sepse shohin se si shteti po fundoset, po shkon prapa, nuk ka reforma, nuk ka rezultate, politikanë të paaftë kriminel e udhëheqin atë Qeveri dhe i inkurajuar nga ato sinjale që i marr nga grupet e deputetëve të LSDM-së de BDI-së, mendoj se këtë vit do të gjenden 61 deputetë të cilët do ta shpërndajnë këtë Parlament”, tha Mickoski.

Do të shkojmë në zgjedhje të parakohshme parlamentare, theksoi ai.

“Dhe më pas do të vijë një qeveri e cila do të zgjedhet nga populli, qeveri popullore, jo e zgjedhur në rreth të ngushtë të njerëzve apo kryeministër i zgjedhur nga një rreth i ngushtë i njerëzve, që do të punojë për interesat e popullit dhe të shtetit, e jo për interesa personale apo partiake. Kështu që, i inkurajuar nga këto sinjale mendoj se kemi mundësi të madhe që ato dy data 14 apo 21 maj të jenë data zgjedhore dhe të shohim në fund të ditës nëse me të vërtetë beson në atë që e flet Qeveria e BDI-së dhe LSDM-së se punojnë mirë, se me të vërtetë janë të suksesshëm do të mund ta kontrollojmë atë në zgjedhje, ashtu? Populli le të thotë, populli është sovrani i shtetit. Nuk janë funksionarët e BDI-së të mbështetur nga LSDM sovranë të këtij shteti”, tha ai.

Tarifa e lirë prej 0,6 denarë rritet në 1,3 denarë, harruan të thonë se më shumë se dy herë. Dhe tani, kur çdo qytetar të llogarisë sa kilovat orë shpenzon në atë të lirë dhe sa në një nga blloqet, do të shihni që fatura me taksën e shtuar plus 5 për qind do të jetë të paktën 20 për qind më e lartë. Por nga 1 janari do ta shohin dhe përjetojnë të gjithë qytetarët, kështu është përgjigjur Hristijan Mickoski.

Mickoski shtoi se kjo është kështu për shkak se në vitin 2021 dhe 2022, nga buxheti shtetëror të gjithë qytetarët kanë transferuar mbi 265 milionë euro në SHA EMV, ELEM i dikurshëm.

“Ndërsa, vetëm në vitin 2022, në fund të nëntorit, pa llogaritur dhjetorin, janë transferuar 180 milionë euro. Dhe me dhjetorin do të jetë më shumë se 200 milionë euro. Dhe si shkojnë ato para? Transferohen nga buxheti i shtetit në EMV, ndërsa EMV shpall tender për miniera, kompanitë shantazhohen që të mos aplikojnë për atë tender për miniera dhe për urgjencë lidhen kontrata private. E njëjta gjë bëhet me mazutin, e njëjta gjë bëhet me thëngjillin e importuar gjegjësisht transportin, por kështu bëhet edhe me paradhënien e faturave për energjinë elektrike të importuar”, shtoi ai.

Kryetari i VMRO-DPMNE-së tha se nga ato 200 milionë, llogaritet se së paku 30 milionë po vidhen. Mickoski u bëri thirrje të gjithë atyre që bëjnë thirrje për luftë kundër krimit dhe korrupsionit “të shkojnë të hapin dokumentet dhe të shohin se ku është krimi”.

Mickoski për importin e energjisë elektrike tha se për një muaj e gjysmë duke filluar nga 7 apo 10 nëntor deri në fund të vitit 2022 janë mbi 45 milionë euro.

“Gjithë kohën i dëgjojmë të thonë se prodhojnë, se plotësohen nevojat, thuajse nuk ka importe etj. Dhe këtu pohoj, le të më mohojnë se vetëm për një muaj e gjysmë SHA EMV ka shpenzuar më shumë se 45 milionë euro”, tha ai.

Sipas tij, “kostot për kapacitetet cross border nuk janë llogaritur dhe po t’i llogaritësh edhe ato, do të marrësh diku rreth 600 mijë euro diferencë, jo 800 mijë, që përsëri është mjaft duke marrë parasysh se 2 milionë është e gjithë marrëveshja”.

“Pra ju keni një fitim prej 30 për qind, që është diçka e pabesueshme. Paguhet paraprakisht. Kështu vidhet Maqedonia. Dhe kushdo që thotë luftë kundër korrupsionit, menjëherë do t’ju jap një shembull”, është përgjigjur Mickoski i pyetur se si e komenton çmimin e blerjes së energjisë elektrike për 40% më të lartë se çmimi i tregut./Zhurnal.mk

Të fundit