03/03/2024
7.2 C
Tetovo

Të tjera lajme

Nga 1 janari amvisëritë dhe konsumatorët e vegjël do të paguajnë rrymë më të lirë

Rryma për amvisëritë në bllokun e parë nga 1 janari do të ulet për 4,11 për qind, për bllokun e dytë për 2, 95 për qind, ndërsa rritet për bllokun e tretë për 0, 85 për qind dhe për të katërtin për 7, 65 për qind. Ulje prej 20, 15 për qind të çmimit të rrymës ka te rreth 70 mijë kompani mikro dhe të vogla në tregun e rregulluar. Në çmimin e ri të energjisë elektrike, të cilin e shpalli sot Komisioni Rregullator për Energjetikë, nga 1 janari do të përfshihet edhe rritja e TVSH-së nga 5 në 10 për qind.

“Që të mos ndjehet efekti nga rritja e TVSH-së, i ulëm çmimet në bllokun e parë dhe të dytë”, tha Bislimovski, duke informuar se pjesërisht janë pranuar kërkesat e kompanive energjetike, si dhe se ka faktorë të korrigjimit të cilat i kanë zbatuar në vendimin. Rritja e TVSH-së në vlerë absolute është 4,72 për qind. E kemi thënë edhe më herët se do të jemi kreativ në marrjen e vendimeve tona që shumica e amvisërive të mos e ndjejnë këtë rritje të TVSH-së dhe këtë e kemi bërë duke ulur çmimin e rrymës në bllokun e parë dhe të dytë”, tha në konferencë për shtyp kryetari i Komisionit Rregullator për Energjetikë, Marko Bislimoski.

Duke shpjeguar vendimin e ri të KRRE-së, tha se prodhimi vendor i energjisë elektrike është rritur për 26 për qind, gjë që ofron një bazë të mirë për marrjen e vendimeve për çmime që do të jenë para së gjithash në interes të kompanive dhe amvisërive. Kur kemi marrë këto vendime kemi marrë parasysh besueshmërinë dhe furnizimin me energji elektrike, mbrojtjen e mjedisit, mbrojtjen e standardit jetësor të qytetarëve dhe sinjalin e dërguar nga konsumatorët dhe veçanërisht nga amvisëritë, gjë që është fakt se në në periudhën e kaluar kanë kursyer dukshëm, tha kryetari i KRRE-së.

Sipas tij, 99,2 për qind e amvisërive në shtet do të kenë çmime të ulura të energjisë elektrike dhe atyre u kompensohet rritja e TVSH-së.

“Nëse vazhdojnë amvisëritë që të kursejnë, një përqindje shumë e vogël do të kenë shpenzime të rritura për energjinë elektrike. Ato janë masa konkrete të cilat do t’i ndihmojnë qytetarët që të përmirësohet standardi i tyre jetësor”, tha Bislimovski.

Të dhënat e KRRE-së tregojnë se konsumi prej 99.2 për qind nga 600 mijë amvisëri është në bllokun e parë, të dytë dhe të tretë, nga të cilët 55 deri në 60 për qind janë plotësisht në bllokun e parë, 21 deri në 22 për qind janë në bllokun e dytë dhe pjesa tjetër janë. në të tretën. Për amvisëritë që do të jenë në tre blloqet e para, rritja e TVSH-së pothuajse nuk do të ketë ndikim, pohon Bislimoski.

Sipas përllogaritjeve të KRRE-së, në këtë moment me sasitë e energjisë elektrike që furnizon EVN Houm, çmimi mesatar për amvisëritë duke përfshirë edhe tarifën e rrjetit është 98 euro për megavat orë.

Çmimi i rrymës për konsumatorët e vegjël me tarifë të shtrenjtë, e cila gjithsej me tarifën e rrjetit më parë ishte 17,9 denarë, nga 1 janari do të jetë 13,73 denarë. Tarifa e lirë më parë ishte 13,51 denarë, ndërsa çmimi i ri është 10,78 denarë. Ky çmim, siç tha Bislimoski, do të aplikohet për 70.000 kompani të cilat në të kaluarën janë përballur me kosto të lartë të energjisë elektrike. Kjo është një masë konkrete që sjell një ulje të ndjeshme të kostos së tyre të energjisë elektrike. Këto janë kompani të vogla, mikro, dyqane të vogla, parukeri, berbere, kafene të vogla, kompani që kanë nevojë për këtë ndihmë, theksoi Bislimoski.

Ai njoftoi se me këto vendime, çmimi i përçimit të energjisë elektrike ulet për 8,66 për qind, ndërsa për shpërndarje për 19,54 për qind. Kjo, theksoi, është ndihmë shtesë edhe për kompanitë të cilat janë në tregun e lirë të energjisë elektrike sepse shpenzimet e tyre për rrjete, që përfshin edhe përçimin dhe shpërndarjen ulen gati për 20 për qind.

“Ajo që është gjithashtu shumë e rëndësishme, në periudhën e kaluar ka pasur reagime se shpenzimet tarifave të rrjetit janë më të larta se shpenzimi për energjinë. Tani kjo do të ndryshojë sepse shpenzimi i shpërndarjes së energjisë elektrike për kategorinë ku janë kyçur amvisëritë, pra LV2, zvogëlohet për 20,6 për qind”, tha Bislimoski.

Sipas tij, kërkesat e kompanive energjetike janë pranuar pjesërisht dhe për shkak se ka faktorë korrigjues që ato i kanë zbatuar në vendim për të ulur kostot e tarifave të rrjetit. Në prag të vendimit të sotëm të KRRE-së, SHA MEPSO kërkoi rritje të çmimit të përçimit të energjisë elektrike për 29,75 për qind, “EVN Elektrodistribucioni” kërkoi uljen e shërbimit për shpërndarje të energjisë elektrike për 2,8 për qind, ndërsa furnizuesi universal “EVN Houm” kërkoi rritje për pesë për qind të çmimit për furnizim me energji elektrike.

Nga 1 janari i këtij viti, rryma u rrit për 9,48 për qind, ndërsa u hoq tarifa e lirë ditore, ndërsa tarifat e lira të natës dhe të dielave mbetën. Një tjetër rritje çmimi pasoi në korrik, kur filloi të aplikohej sistemi i ri për llogaritjen e rrymës së konsumuar, për të cilin çmimet e reja llogariten në katër blloqe.

Të fundit