17/06/2024
17.1 C
Tetovo

Të tjera lajme

Nga shtatori paralajmërohet shtrenjtimi i bukës?!

Në Maqedoninë e Veriut nga shtatori pritet shtrenjtimi i bukës, nëse Qeveria nuk do të ndërhyj me masa ndihme për prodhuesit.

Çmimet e larta të grurit në tregjet botërore, pas daljes së Rusisë nga Marrëveshja për eksportin e drithit ukrainas, po shtyjnë për një rritje të çmimit, thonë industria e bukës. Prandaj ata kërkojnë që shteti të mbrojë qytetarët nga rritjet e reja të çmimeve dhe të ndihmojë bizneset.

Që nga fundi i korrikut, pas tërheqjes së Rusisë nga Marrëveshja për eksportin e grurit ukrainas, çmimet në bursa janë rritur me 10 deri në 15%. Gjithashtu, rritja e produkteve të qumështit dhe mishit ka një rol, sepse këto produkte marrin pjesë edhe në industrinë e furrës.

“Situata monitorohet me kujdes dhe secili prodhues përcakton nëse do të rrisë çmimet apo do të shesë me të njëjtat çmime”, tha Goran Gjorgievski, kryetar i Odës Agro-Biznes.

Disa produkte të qumështit po shiten me çmime të reja më të larta këtë javë. Edhe mishi u bë më i shtrenjtë dhe frutat dhe perimet shiten me çmime më të larta pas marzheve të shkrira.

“Shteti duhet të ketë skenarë ndihme. Deri më tani nuk janë marrë masa cilësore për mbrojtjen e konsumatorëve dhe bizneseve. Jemi jashtëzakonisht të ekspozuar ndaj ndikimit të bursave, por mendoj se ka vend për vendime cilësore në periudhën e ardhshme”, shton Gjorgievski.

Rreth 1000 produkte që shteti i konsideron luksoze do të kenë çmime më të larta duke filluar nga muaji i ardhshëm. Por ministri i Ekonomisë premtoi se nëse ka nevojë, qeveria do t’i ndihmojë qytetarët me një paketë të re masash. Nuk zbulohet nëse do të ketë çmime të ngrira apo marzhe të ngrira.(INA)

Të fundit