21/04/2024
7.3 C
Tetovo

Të tjera lajme

Opozita kërkon zgjedhje në maj, Qeveria i paralajmëron për 2024-ën, por në politikë gjithçka është e mundur

Një bllokadë aktive në Kuvend nga disa prej deputetëve të opozitës shënoi vitin e kaluar 2022. VMRO-DPMNE e filloi bllokadën në maj, e cila, siç paralajmëroi partia në atë kohë, do të zgjasë deri në arritjen e marrëveshjes për datën e zgjedhjeve të parakohshme parlamentare. Bllokada, sipas partisë, nënkuptonte edhe “pengim të ligjeve dhe politikave të dëmshme”. Për qeverinë, pavarësisht bojkotit dhe bllokadave, Kuvendi funksiononte.

Për zgjedhjet e parakohshme parlamentare, për stabilitetin e shumicës parlamentare, si dhe për vlerësimin e punës së Kuvendit në vitin e kaluar, MIA ka kërkuar përgjigje nga partitë më të mëdha politike parlamentare – LSDM, VMRO-DPMNE, BDI, Levica, LDP, Aleanca për Shqiptarët, Alternativa dhe Lëvizja BESA.

Qeveria dhe opozita nuk devijojnë nga qëndrimet e tyre. Sipas LSDM-së, zgjedhje të parakohshme parlamentare nuk do të ketë dhe ato do të mbahen në mandatin e rregullt në vitin 2024, ndërsa VMRO-DPMNE propozon që ato të mbahen në pranverë, në periudhën prej 14 deri më 21 maj 2023.

Aktivitetet e shtuara në terren për LSDM-në nuk nënkuptojnë përgatitje për zgjedhje të parakohshme, por, siç bëjnë me dije nga partia për MPB, cikli i kaluar i tribunave është vetëm vazhdimësi e aktiviteteve intensive të partisë me qëllim që qytetarët të familjarizohen. me politikat e LSDM-së, por edhe për të dëgjuar mendimet, idetë dhe sugjerimet e tyre.

Fushata që nënkupton kontakt me qytetarët vetëm para zgjedhjeve, sipas kësaj partie, është veçori e VMRO-DPMNE-së.

– Zgjedhjet do të mbahen në vitin 2024 dhe kjo çështje është zgjidhur. LSDM është parti e hapur, e afërt me qytetarët dhe përmes formave të ndryshme, takimeve me organizatat komunale, formatit më të gjerë të tribunave, LSDM-ja ka dëshmuar se është parti e përgjegjshme dhe si e tillë është vazhdimisht me popullin, theksuan nga partia.

Kryetari i LSDM-së dhe kryeministër Dimitar Kovaçevski thotë se do të ketë zgjedhje parlamentare së bashku me zgjedhjet presidenciale në vitin 2024 dhe nuk ka plane për rindërtim të Qeverisë.

Unë jam një person që i qëndroj qëndrimeve të tij dhe nuk i ndryshoj pikëpamjet e tij si politikanët e tjerë dhe do të ketë zgjedhje në vitin 2024, fillimisht zgjedhje presidenciale dhe më pas parlamentare, tha kryeministri i cili është i bindur se në vitin 2024 do të ketë Qeveri. përsëri, i cili gjithashtu do të udhëhiqet nga LSDM dhe partnerët e koalicionit të cilët janë për vazhdimin e rrugës evropiane të vendit dhe anëtarësimin në BE deri në vitin 2030.

Sipas partisë më të madhe opozitare VMRO-DPMNE, kaosi në qeveri, gjendja në vend dhe sondazhet e opinionit publik tregojnë se zgjedhjet e pranverës janë një domosdoshmëri.

Nga VMRO-DPMNE thonë se situata aktuale politike në vend është e patolerueshme, si mes partive, ashtu edhe brenda disa partive, pra në LSDM, BDI dhe Alternativa. Partia njofton përdorimin e të gjitha mekanizmave për të arritur qëllimin dhe kreativitetin e saj në gjetjen e rrugëve për mbajtjen e atyre zgjedhjeve.

Meqenëse partia propozon zgjedhje të parakohshme në maj, sipas tyre, fushata zgjedhore do të nisë më 25 prill. Qëllimi i këtyre zgjedhjeve, siç informoi partia, është rivendosja e sistemit dhe vendosja e një stabiliteti më të madh.

VMRO-DPMNE dëshiron t’i shohë partitë opozitare shqiptare si partnere në qeverinë e ardhshme, të cilat edhe pse pajtohen se nuk e kanë fuqinë që ka aktualisht BDI-ja, megjithatë besojnë se ka pakënaqësi të madhe në radhët e organeve votuese etnike. Shqiptarët që besojnë se kjo do të nxiste disa ndryshime në atë drejtim.

Për BDI-në zgjedhje të parakohshme parlamentare nuk do të ketë dhe nuk duhet të ketë.

– Zgjedhje të parakohshme parlamentare nuk duhet të ketë dhe nuk do të ketë, sepse ne jemi maksimalisht të interesuar për realizimin e objektivave programore, që janë para nesh dhe për të cilat qytetarët na kanë dhënë mandat. Zgjedhjet nuk janë zgjidhje, por zgjidhja është adresimi i të gjitha nevojave dhe problemeve të qytetarëve, thekson BDI për MIA.

Aleanca për Shqiptarët pretendon se është e gatshme për zgjedhje, kurdo që të mbahen. Në një deklaratë për MIA, ata thonë se vlerësojnë që vendi ka nevojë për një shumicë të re, një Qeveri të re, më stabile, më të pastër dhe që do të luftojë korrupsionin.

Sipas partisë, prioriteti numër një pas Vitit të Ri duhet të jetë miratimi i amendamenteve kushtetuese, fillimi i negociatave me BE-në, si dhe miratimi i ligjeve dhe mekanizmave për të luftuar krimin dhe korrupsionin.

Alternativa për MIA theksoi se nuk shohin arsye të veçantë për zgjedhje të parakohshme parlamentare, por, siç thonë ata, nëse ato ndodhin, partia është e gatshme të marrë pjesë me kapitalin e saj politik dhe performancën në Qeveri, si dhe të konkurrojë me politikën e saj. Sipas tyre, nuk presin zgjedhje deri në vitin 2024 dhe tani, shtojnë ata, është koha për punë.

Kryetarja e LDP-së, Monika Zajkova, në një deklaratë me shkrim për MIA, thekson se qëndrimi i saj personal është që të mos ketë zgjedhje të parakohshme në këtë moment të pafavorshëm të krizës ekonomike dhe energjetike të pasuara nga një luftë që po ndodh në kontinentin evropian.

-Shumica parlamentare është e qëndrueshme, që është një parakusht themelor për funksionimin normal të shtetit, problemet menaxhohen dhe nuk ka përshkallëzim të krizës politike, domethënë nuk ka asnjë arsye të mirë për të shpenzuar.

Të fundit