13/07/2024
24.3 C
Tetovo

Të tjera lajme

Panovski: Posedimi i çertifikatës së vaksinimit në ambientet e mbyllura nuk kanë arsyetim mjekësor

Komisioni për Sëmundjet Infektive (KSI) propozoi heqjen e posedimit të detyrueshëm të çertifikatës së vaksinimit ose kualifikimit të COVID-19 për hyrjen në vend, por çertifikata për hyrje në një pjesë të mbyllur të ambienteve të hotelierisë mbetet e vlefshme sepse KSI e konsideron të nevojshme që gradualisht relaksoni kufizimet.

Sipas mikrobiologut Nikolla Panovski, vërtetimet në asnjë formë nuk kanë pasur dhe nuk kanë ndonjë arsyetim mjekësor.

“Tani, me ardhjen e variantit omicron, janë absurde. Pse raportet e ISHP-së përmendin riinfeksionin dhe tash e katër muaj nuk përmendin të infektuar, por të vaksinuar? Për të mos parë absurditetin e kësaj mase të ashtuquajtur, e cila përndryshe nuk ka kuptim. Ato që kanë çertifikatë infektohen po aq shpesh sa ata që nuk e kanë një të tillë, nëse janë në të njëjtën moshë.

Të rinjtë, nga të cilët pak janë të çertifikuar, infektohen shumë më rrallë se të rriturit që janë të çertifikuar”, tha ai.

Panovski mendon se nuk ka kuptim që masa e posedimit të detyrueshëm të çertifikatës për hyrjen në pjesët e mbyllura të ambienteve të hotelierisë të mbetet aktive, kur ato tashmë janë hequr për hyrje në shumë objekte të tjera, përfshirë qendrat tregtare.

“Po të krahasohen hapësirat e mbyllura të ndeshjeve sportive, në to ka tifozë shumë më të dendur. Kur bëhet fjalë për lokalet e natës, ka të rinj që kalojnë shumë lehtë edhe nëse infektohen, atëherë me variantin omicron nuk është keq të infektohen”, shpjegon mikrobiologu./Telegrafi/

Të fundit