22/06/2024
21.9 C
Tetovo

Të tjera lajme

Partitë i konfirmojnë kandidatët, KSHZ-ja i intensifikon aktivitetet për zgjedhjet

Komisioni shtetëror i zgjedhjeve intensivisht po përgatitet për zgjedhjet lokale. Dyqind terminale për leximin e gjurmëve të gishtërinjve do të dërgohen sot nga kompania “Dermalog” nga Gjermania në Shkup, dhe pasi të përfundojnë të gjitha formalitetet doganore, me siguri të hënën pajisjet do të jenë në zyrat e Komisionit shtetëror të zgjedhjeve (KSHZ), ku duhet të kryhet pranim-dorëzimi i tyre, deklaroi dje për MIA-n kryetari i KSHZ-së, Aleksandar Dashtevski.

Pasi do të arrijnë terminalet në vend, inxhinierët e dërguar nga “Dermalog” do të kryejnë trajnime si të punohet me to dhe më pas ai trajnim do të përfshihet edhe në planin edukativ të KSHZ-së.

Dashtevski është i drejtpërdrejtë se gjithçka do të jetë gati për zgjedhjet lokale të caktuara për 17 tetor sepse ka edhe dy muaj deri në zgjedhje.

Në zgjedhjet lokale në vend, votuesit do të identifikohen për herë të parë duke lexuar gjurmët e gishtërinjve. Për furnizimin e terminaleve, si dhe sistemin e plotë dhe mirëmbajtjen e tyre për katër ciklet e ardhshme është nënshkruar marrëveshje me kompaninë gjermane “Dermalog”.

Deri më një tetor në vend me radhë duhet të arrijnë 4000 terminalet e porositura për zgjedhjet.

Nëpunësit policorë në këto zgjedhje për herë të parë do ta sigurojnë materialin e besueshëm , mes të cilit do të jenë edhe aparatet për leximin e shenjave nga gishtat të votuesve. Në seancë, KSHZ-ja e miratoi Rregulloren për mënyrën e veprimit të policisë në zgjedhje, që është përgatitur në bashkëpunim me MPB-në.

Në këto zgjedhje, të sëmurët dhe të sëmurët nuk do të kontrollohen me terminalet e gjurmëve të gishtërinjve, por që ata do të votojnë si më parë me një llambë UV dhe spërkatës. KSHZ miratoi udhëzimet se si të votojnë për këta individë dhe kushtet që ata duhet të plotësojnë për të votuar një ditë para zgjedhjeve dhe në shtëpitë e tyre.

Ata duhet të paraqesin kërkesën dhe dokumentet mjekësore në zyrat rajonale dhe zyrat e KSHZ -së ose përmes një përfaqësuesi dhe në mënyrë elektronike.

Partitë tashmë kanë shpallur disa nga kandidatët për kryetarë komunash dhe bartës të listave të këshilltarëve.

Mbrëmë vonë, LSDM -ja qeveritare identifikoi edhe disa kandidatë të tjerë në Bordin Ekzekutiv, emrat e të cilëve do të shpallen më vonë gjatë ditës. Paraprakisht, partia kishte shpallur tashmë emrat e 35 kandidatëve për kryetarë komunash.

VMRO-DPMNE deri më tani ka shpallur 45 kandidatë, dhe pritet të shpallë emra të rinj në fillim të javës së ardhshme.

Partitë nga blloku shqiptar – BDI, Aleanca për Shqiptarët/Alternativa dhe BESA kanë shpallur gjithashtu disa nga kandidatët e tyre që do të konkurrojnë në zgjedhjet lokale.

Sipas informacioneve të KSHZ -së, deri më 23 gusht, nënshkrimet për kandidim në zgjedhjet lokale u mblodhën nga kandidatë të pavarur nga disa komuna, dhe nënshkrime u mblodhën edhe për listat e këshilltarëve. Mbledhja e nënshkrimeve në njësitë rajonale dhe zyrat e KSHZ -së dhe para noterëve të autorizuar vazhdon deri në mesnatën e 30 gushtit. Zyrat dhe zyrat rajonale të SEC janë të hapura çdo ditë nga 8 e mëngjesit deri në 8 pasdite. Ata do të punojnë deri në orën 21:00 më 27, 28 dhe 29 gusht, dhe deri në mesnatë më 30 gusht.

Ndërkohë, afati për inspektimin e Listës së Votuesve po mbaron, kur qytetarët në njësitë speciale të KSHZ -së ose përmes aplikacionit në faqen e tyre të internetit mund të kontrollojnë të dhënat e tyre, dhe pastaj nëse ka parregullsi dhe të paraqesin kërkesa për korrigjimin e tyre ose regjistrim. Inspektimi i Listës Zgjedhore përfundon më 9 shtator.

Fushata zgjedhore për rrethin e parë fillon më 27 shtator në mesnatë dhe përfundon më 15 tetor në mesnatë.
Zgjedhjet që sërish do të mbahen me protokolle për mbrojtje nga përhapja e Kovid-19, janë caktuar për më 17 tetor. Rrethi i dytë i zgjedhjeve duhet të mbahet më 30 tetor.

Të fundit