26/05/2024
13.5 C
Tetovo

Të tjera lajme

Pendarovski: “Pozicionet e forta” bullgare do të mbeten edhe pas zgjedhjeve në prill

Presidenti Stevo Pendarovski nuk pret ndryshim në pozicionet e Sofjes ndaj Shkupit pas zgjedhjeve të 4 prillit në Bullgari. Në intervistën e mbrëmshme për TV Klan, kreu i shtetit tha se fatkeqësisht lajmet nga Bullgaria flasin për “qëndrime të ashpra të opozitës dhe qeverisë ndaj vendit tonë, kështu që kushdo që të vijë pas zgjedhjeve nuk do të ketë ndryshim të rëndësishëm”.

Sidoqoftë, ai shpreson që me ndihmën e, siç theksoi ai, “miqtë tanë evropianë në Bruksel do të gjejnë një formulim që nuk do të mohojë të drejtën tonë themelore se si ndihemi dhe deklarohemi dhe kështu do të jemi në gjendje të fillojmë negociatat me BE”.

I pyetur në lidhje me pozicionet e Sofjes mbi identitetin, gjuhën dhe ekzistencën e pakicës maqedonase në Bullgari, Pendarovski tha se nuk duhet të hyhet në kërkesa që lidhen me vetëpërcaktimin.

“Teza e tyre është se ne duhet të heqim dorë nga përpjekjet për të instaluar një pakicë maqedonase në Bullgari. Parimi numër një në marrëdhëniet ndërkombëtare, veçanërisht pas vitit 1945, është mosndërhyrja në punët e brendshme të vendeve të tjera. Prandaj, ne nuk duhet dhe nuk duam të ndërhyjmë në rendin e brendshëm të Bullgarisë. Por, nëse dikush individualisht deklarohet si maqedonas dhe kërkon të drejtë në Këshillin e Evropës ose organizata të tjera që merren me të drejtat e njeriut, nuk do të thotë që dikush nga Shkupi e udhëzoi dhe e pagoi atë. Kemi njerëz që deklarohen si maqedonas edhe në Greqi. Në Marrëveshjen e Prespës, ne nuk heqim dorë prej tyre”, tha Pendarovski.

Ai gjithashtu pret angazhim të përforcuar të SHBA-së në Ballkanin Perëndimor pas fitores së Xho Bajdenit, pasi ka njerëz në administratën e tij që kanë përvojë të drejtpërdrejtë në rajon.

Të fundit