17/06/2024
18.3 C
Tetovo

Të tjera lajme

Shkupi duhet të shndërrohet në një qendër logjistike transporti përmes Trubarevës do të mundemi të dalim në det

Shkupi duhet të shndërrohet në një qendër logjistike transporti ku do të kalojë transporti hekurudhor, rrugor dhe detar i mallrave. Sipas planeve, kjo do të realizohet paralelisht me ndërtimin e korridorit 8 hekurudhor dhe rrugor dhe me rindërtimin dhe mirëmbajtjen e Korridorit 10, i cili do të lidhë disa vende dhe korridore transporti që do të lidhin edhe detet përreth. Ka nisur përgatitja e studimit për justifikimin e ndërtimit të një lidhje të tillë transporti, i cili duhet të përfundojë gjatë vitit të ardhshëm. Sipas planit, kjo lidhje transporti do të ndërtohet në Trubarevë, e cila është kryqëzimi i korridoreve rrugore dhe hekurudhore 8 dhe 10.

Nevoja për një zgjidhje të tillë, thotë NP MZ Infrastrukturë, buron nga fakti se me ndërtimin e hekurudhës dhe korridorit rrugor 8 dhe me mundësinë e shfrytëzimit të transportit detar, pritet rritje e qarkullimit të mallrave dhe udhëtarëve, ndërsa Shkupi  ndodhet në atë kryqëzim dhe nuk duhet humbur  shansi për t’u rritur në një qendër logjistike transporti . Qendra është planifikuar të ndërtohet në Trubarevë.

– Synimi kryesor me ndërtimin e Korridorit 8, përveç veçorive tjera, është që Shkupi të jetë qendër logjistike në këtë pjesë të Evropës, duke pasur parasysh që dy korridoret 8 dhe 10 kryqëzohen , deti Jon dhe Mesdhe me detin Egje dhe  Detin e Zi, se ato janë të lidhura me disa vende dhe se do të jetë një udhëkryq i një sasie të madhe njerëzish dhe mallrash që do të duhej të rishpërndaheshin nga një lidhje qendrore, dhe me këtë ne në fakt rritim jo vetëm ekonominë , por edhe rëndësinë gjeostrategjike. Kjo do të rrisë shumëfish edhe tregtinë tonë – thotë drejtori i NP MZ Infrastrukturës Hari Lokvenec.

Krahas kësaj janë të dhënat nga studimi i përditësuar i fizibilitetit për përfitimin e projektit për ndërtimin e hekurudhës drejt Bullgarisë, i bërë në vitin 2017 me ndërtimin e seksioneve hekurudhore Kumanovë – Bellakovcë dhe Bellakovcë – Kriva Pallankë nga hekurudha në Bullgari, në vitin 2025 përmes tij janë transportuar 6.421 ton mallra në ditë, ndërsa me ndërtimin e plotë të seksionit të tretë, nga Kriva Pallanka deri në kufirin bullgar, në vitin 2046 parashihet të transportohen 22.876 tonë mallra. Pa bërë asgjë, dmth duke mos lëvizur gjërat me ndërtimin, në vitin 2025 në pjesën tonë të Korridorit 8 do të transportoheshin 4967 tonë mallra që do të transportoheshin përgjithësisht me kamionë dhe në vitin 2046 kjo shifër do të ishte 12132.

Lokvenec thotë se tashmë është në kontakt me Bullgarinë, ku tashmë është ndërtuar një terminal i tillë, nga ku do të shfrytëzohen përvojat për ndërtimin e kësaj lidhje transporti.

– Kolegët bullgarë janë të gatshëm të na përcjellin përvojën e tyre që të mos gabojmë në përgatitjen dhe ndërtimin e lidhjes multifunksionale. Kemi pasur disa takime me ta. Një e tillë do të realizohet edhe këto ditë – thotë Lokvenec.

Ai vlerëson se është mirë që puna në këtë lidhje ka nisur menjëherë me ndërtimin e korridorit hekurudhor 8 dhe ndërtimin e rrugës së korridorit 8, sepse me ndërtimin e saj do të përfundojë i gjithë sistemi i transportit.

– Aktualisht po punohet për një studim që duhet të tregojë se sa fitimprurës është ky projekt – thotë Lokvenec.

Dokumentacioni i projektit llogaritet të kushtojë një milion euro dhe do të përfshijë edhe krijimin e një projekti paraprak për objektin e ardhshëm. Paratë sigurohen nga programi IPA 2. Këtë vit do të shpenzohen 850 mijë euro.

Të fundit