18/05/2024
20.3 C
Tetovo

Të tjera lajme

Prej sot MPB do të veprojë me akt të ri në fushën e terrorizmit dhe përballjes së kërcënimeve me bombë

Gjatë kësaj periudhe kemi punuar intensivisht dhe sot kemi kaluar një udhëzim të veçantë, pra një akt të veçantë, i cili është në përputhje me rrethanat aktuale, për faktin se ka pasur një udhëzim të vjetëruar në fushën e terrorizmit. Sipas atij udhëzimi do të fillojmë aktivitete të reja. Kështu ka bërë të ditur mbrëmë ministri i Punëve të Brendshme, Oliver Spasovski. Ai tha se për ditën e sotme tashmë janë miratuar udhëzime të caktuara, transmeton Portalb.mk.

Ministri theksoi se Ministria e Brendshme tashmë siguron të gjitha shkollat ​​24 orë, por sipas aktit të ri do të duhet të merren masa të caktuara menjëherë pas raportimit për bombë dhe siç tha ai, nuk do të ketë lëshime pasi askush mund të marrë përgjegjësi për çdo gjë nëse nuk veprohet sipas udhëzimit.

“Ky nuk është një aktivitet që mund të përballet vetëm MPB-ja. Ky është një aktivitet me të cilin duhet të përballen të gjitha institucionet dhe për këtë është formuar një ekip pune në kuadër të Qeverisë, i cili përfshin institucionet – Agjencinë e Sigurisë Kombëtare, Agjencinë e Inteligjencës, Agjencinë e Komunikimeve Elektronike dhe secila ka aktivitetet e veta që duhet të ndërmerren në këtë pjesë. Në këtë periudhë kemi punuar intensivisht dhe sot kemi miratuar një udhëzim të veçantë, përkatësisht një akt të veçantë, i cili është në përputhje me rrethanat aktuale, sepse ka pasur një udhëzim të vjetëruar në fushën e terrorizmit”, tha Spasovski gjatë vizitës së policëve të cilët janë pjesë e patrullës së trafikut në bulevardin “Bosnja dhe Hercegovina” në Shkup.

Sipas tij, me Ministrinë e Arsimit dhe Shkencës (MASH) punojnë intensivisht dhe tashmë janë bërë rregullime të caktuara.

“Do të fillojë edhe komunikimi ndërmjet Sektorëve tonë të Punëve të Brendshme dhe institucioneve arsimore, sepse të gjithë duhet të veprojmë së bashku për të arritur një zgjidhje në të cilën nxënësit do të jenë të sigurt dhe procesi mësimor do të zhvillohet i sigurt”, tha Spasovski.

Spasovski theksoi se po kërkohen zgjidhje edhe për zgjidhjen e gjithë situatës lidhur me kërcënimet me bomba dhe theksoi se ajo që është miratuar si akt do të jetë pjesë e zgjidhjes së procesit.

“Të gjitha institucionet duhet të marrin pjesë në këtë proces. Ne i jemi drejtuar me shkrim institucioneve të caktuara me pyetjen se çfarë masash kanë marrë nga ajo që është në kompetencë të tyre. Presim që ata të japin përgjigje. Nëse ka institucione që nuk kanë ndërmarrë aktivitete të caktuara në kompetencën e tyre, ndërsa kanë qenë të obliguara t’i ndërmarrin, do ta informojmë edhe Prokurorinë Publike. Kjo betejë është beteja e të gjithëve në institucione dhe të gjithë duhet të punojmë së bashku, sepse nëse është kërcënim terrorist, atëherë të gjithë duhet të jemi në luftë kundër terrorizmit. Për ne në radhë të parë është siguria e nxënësve dhe stafit mësimdhënës”, theksoi Spasovski.

VMRO-DPMNE-ja opozitare dje i bëri thirrje Ministrisë së Punëve të Brendshme (MPB) që të sigurojë shkollat natë e ditë si masë për t’u përballur me kërcënimet gjithnjë e më intensive me bomba. Në të njëjtën kohë, partia i bëri thirrje Ministrisë së Arsimit dhe Shkencës (MASH) që menjëherë të gjejë një mënyrë për të kompensuar orët e humbura për shkak të denoncimeve.

Ministri i Arsimit dhe Shkencës Jeton Shaqiri, megjithatë, dje në një deklaratë për media tha se do të shqyrtohen masa të reja si në fushën e sigurisë ashtu edhe në atë të problemeve në shkolla për shkak të raportimeve për bomba.

Dje ka pasur denoncime për bomba në 30 shkolla të Shkupit dhe pas kontrollit është konstatuar se të gjitha ishin false.

Pardje ka pasur rekord prej 120 raportime për mjete shpërthyese të vendosura në shkollat ​​e Shkupit. Pas kontrolleve të bëra nga ekipet antiterroriste, edhe këto u konstatua se të gjitha raportimet ishin të rreme.

Nga 26 tetori i vitit 2022 në Shkup dhe disa qytete të RMV-së, disa herë është denoncuar se në email-adresat e disa shkollave, por më pas edhe të institucioneve, qendrave tregtare, aeroporteve, është dërguar kërcënim për vendosje të bombës. Deri tani, të gjitha denoncimet kanë rezultuar të jenë të rrejshme. MPB, vazhdon të deklarojë se po punon në zbardhjen e tyre, por deri më tani nuk dihet se prej ku vijnë këto kërcënime.

Ekspertët vlerësojnë se alarmet e deritanishme për bomba vijnë prej Rusisë, ndërkaq, qëllimi është që të ndjellin frikë te qytetarët në kontekst të luftës në Ukrainë dhe ankthit për një konflikt në veri të Kosovës.

Të fundit