19/06/2024
20.2 C
Tetovo

Të tjera lajme

Qyra: Korridori 8 dhe 10-d i rëndësishëm, por edhe i vonuar si projekt

Kryetari i Odës ekonomike të Maqedonisë Veriperendimore, Mendi Qyra ka folur për kdp rreth projektit të paralajmëruar lidhur me ndërtimin e korridorit 8 dhe 10-d, duke e quajtur si të rëndësisëhm dhe si të vonuar si projekt, përcjell Telegrafi Maqedoni.

“Me këtë i jepet qasje direkte çdo ekonomie dhe shërbimi transporti që kalon nëpërmjet RMV-së duke u kryqëzuar për Detin e Zi apo Adriatik, ku në këtë moment, shumë transportues dhe kompani ndërkombëtare e shfrytëzojnë vetëm portin e Selanikut si mundësi më e mirë me infrastrukturë adekuate dhe moderne. Gjithashtu e kemi edhe elementin kombëtar, ku përmes këtij projekti realizojmë qëllimet gjeostrategjike për lidhshmëri ekonomike të trojeve shqipfolëse” ka thënë Qyra.

Me projektin “Korridori 8” është planifikuar ndërtimi i autostradave: Tetovë-Gostivar, Kërçovë- Bokujçani Strugë – Qafëthanë, në kufirin me Shqipërinë në një gjatësi prej 68 kilometrash. Ndërsa “Korridori 10-D” do të lidhë Prilepin me Manastirin në një gjatësi prej 40 km autostradë. Siç edhe mësohet, autostradat do të jenë me nga gjashtë korsi, ndërsa projekti pritet të finalizohet në periudhë prej 6 viteve që nga fillimi i punimeve. Paratë për këtë projekt infrastrukturor do të ndahen nga buxheti i shtetit, nga 250 milionë euro në vit.

Autoritetet qeveritare, nënshkrimin e marrëveshjes në fjalë e shikojnë si investim historik, sepse sipas tyre do të ketë efekte pozitive në rritjen e tregtisë dhe investimeve me vendet fqinje si dhe do të lehtësojë trafikun për qytetarët e RMV-së.

Të fundit