21/07/2024
22.9 C
Tetovo

Të tjera lajme

Remenski nuk ndjen faj për rastin “Reket”

Deputetja Frosina Remenski pasi u rrëfye në Gjykatën Penale para gjykatësit të procedurës paraprake për rastin “Reket” në deklaratë për mediet tha se nuk ndjehet fajtore dhe se pret që Prokuroria ta dëshmojë atë për të cilën fajësohet. Derisa nuk dëshmohet faji me vendim të plotfuqishëm gjyqësor, thotë, ajo është a pafajshme.

“Dëshiroj të bëj dallim mes rastit ‘Reket’ të udhëhequr kundër tre të dyshuarve dhe për rastin për të cilin Prokuroria paralajmëron hetim në lidhje me veprimtarinë e Lidhjes Ndërkombëtare”, tha Remenski duke dalë nga Gjykata.

Ajo shtoi se janë kërkuar masa për të dhe se presin vendim.

Në lidhje me deklaratën e djeshme të kryeministrit Zoran Zaev se nëse një person dyshohet, akuzohet ose ngjashëm, do të largohet nga partia, Remenski theksoi se do ta respektojë secilin vendim.

Aspak nuk i jam hidhëruar liderit Zaev, tha ajo, dhe shtoi se deklarata e saj ishte transmetuar gabimisht.

Paraprakisht, Remenski në Gjykatën Penale u rrëfye para gjykatësit të procedurës paraprake në lidhje me rastin “Reket”.

Në Gjykatë sot duhet të paraqiten edhe disa të dyshuar në procedurën e zgjeruar për këtë rast.

Rasti “Reket” mori kahje tjetër pasi hetimi u zgjerua për edhe katër persona, ndërsa mbrëmë edhe për nënkryetaren e Lidhjes Ndërkombëtare Jasna Mandiq, pas arrestimit në Gjykatën Penale i ishte përcaktuar masa e arrestit shtëpiak. Mandiq dyshohet për mashtrim dhe pastrim parash në hetimin e zgjeruar për këtë rast.

Prokurorja Villma Ruskoska, e cila është kompetente për këtë rast, mbrëmë deklaroi se të tre të dyshuarit në hetimin e zgjeruar është përcaktuar urdhër për kontroll.

Pritet që sot të dorëzohet edhe akuza për pjesën e parë të hetimit. Ruskoska, mbrëmë deklaroi se ka “dëshmi të rëndësishme” për akuzën. Ajo theksoi edhe se një nga të dyshuarit ka kërkuar marrëveshje për pjesën e parë të hetimit.

Prokurori publik kompetent nga Prokuroria Themelore Publike për ndjekjen e krimit të organizuar dhe korrupsionit dje solli urdhër për zbatimin e procedurës kundër pesë personave fizik dhe një personi juridik, për shkak të ekzistimit të dyshimit bazë se i dyshuari i parë ka bërë vepër penale të vazhdueshme “mashtrim” dhe vepër penale “larje parash dhe punë tjera nga veprat ndëshkuese”.

Një prej personave të dyshuar si funksionar, së bashku me të dyshuarin e parë, nënvizohet në kumtesë, ka marrë pjesë në takimet e organizuara nga i dyshuari i parë, me ç’rast e ka shfrytëzuar reputacionin dhe autoritetin e vet dhe i dëmtuari ka fituar bindjen se pas projekteve të ofruara qëndron pushteti ekzekutiv.

Në rastin “Reket” i dyshuari i parë është Bojan Jovanovski – Boki13 për marrje të shpërblimit për ndikim kundërligjor dhe larje parash dhe punë tjera nga veprat ndëshkuese. I dyshuari i dytë, për tregti me ndikim, është Zoran Milevski – Kiçeec, ndërsa ish prokurorja speciale Katica Janeva është e dyshuara e tretë për keqpërdorim të pozitës zyrtare dhe autorizim.

Jovanovski dhe Janeva janë në paraburgim në INP Burgun Shkup, ndërsa Milevski është në arrest shtëpiak.

Jovanovski duhej të japë deklaratë në polici, por gjendja i’u përkeqësua dhe me ndihmën e shpejtë ishte dërguar në spital, ndërsa pastaj është kthyer në paraburgim.

Deklaratë në Prokurori nuk do të japë as Katica Janeva. Avokatja e saj Irena Fërçkovska për MEDIAL-n konfirmoi se ajo në këtë fazë nuk do të japë deklaratë, por do ta mbajë drejtësinë në lidhje me propozimin e dëshmitarëve dhe dëshmive më tutje në procedurë. fc/

Të fundit