21/07/2024
22.9 C
Tetovo

Të tjera lajme

RMV, Qeveria miratoi Protokollin për zhvillimin e procesit arsimor me prani fizike në shkollat fillore dhe të mesme

Qeveria e Maqedonisë së Veriut sot në seancën e 82-të miratoi Protokollin për zhvillimin e mësimit me prani fizike në shkollat fillore dhe të mesme, transmeton Portalb.mk. Gjithashtu Qeveria propozoi që viti i ri shkollor 2020/21 të fillojë nga 1 tetori.

“Qeveria e RMV-së në seancën e sotme të 82-të e miratoi Protokollin për funksionimin e shkollave fillore në Republikën e Maqedonisë Veriore për realizimin e procesit edukativo-arsimor me prezencë fizike të nxënësve në vitin shkollor 2020/2021 dhe Protokollin për funksionimin e shkollave të mesme në RMV për realizimin e procesit edukativo-arsimor me prezencë fizike të nxënësve në vitin shkollor 2020/2021”, raportojnë nga Qeveria.

Në seancë Qeveria vendosi të krijojë një grup pune ku do të bëjnë pjesë përfaqësues nga Ministria e Shëndetësisë, Ministria e Arsimit dhe Shkencës dhe Zyra e Kryeministrit të Republikës së Maqedonisë Veriore. Ky grup pune do të ndjek gjendjen dhe do të japë mendim për gatishmërinë e shkollave fillore dhe të mesme për të kryer mësimdhënie në kushtet KOVID-19 me kërkesë të parashtruar nga themeluesi i shkollës për të organizuar mësimdhënie me prani fizike, si një përjashtim nga mësimi i detyruar online për nxënësit nga klasa e katërt në arsimin fillor dhe për nxënësit deri në vitin e katërt në arsimin e mesëm.

Gjithashtu, Qeveria e ngarkoi Ministrinë e Arsimit dhe Shkencës që të ndryshojë kalendarin për fillimin e vitit shkollor për 1 tetor. Pikërisht, një propozim të tillë e propozoi edhe kryetari i LSDM-së dhe mandatari për formimin e qeverisë, Zoran Zaev.

Ndryshe, Ligji për arsimin fillor, neni 50 sqaron se “Viti shkollor në shkollë fillore, sipas rregullit, fillon më 1 shtator, ndërsa përfundon më 31 gusht vitin e ardhshëm”. Pikërisht ky Ligj në lidhje me kohëzgjatjen e orës mësimore, në nenin 51 shkruan: “Ora mësimore zgjat 40 minuta”. Ndryshimet ligjore duhet të votohen në Kuvend.

Ndërkohë, protesta kundër mësimit tërësisht nga distanca është shtyrë për më datë 31 gusht 2020 (e hënë) për shkak të festës së madhe ortodokse të Shën Mërisë, njoftojnë nga Unioni i nxënësve të shkollave të mesme (UNSHM).

Të fundit