22/04/2024
12.2 C
Tetovo

Të tjera lajme

RMV, sot do të prezantohet projekti trepalësh për promovimin e digjitalizimit në Maqedoninë e Veriut

Qeveria e Maqedonisë njoftoi se sot nga ora 11:00, zëvendëskryeministri përgjegjës për Çështje evropiane Nikolla Dimitrov do të mbajë konferencë për prezantimin e projektit trepalësh për promovimin e digjitalizimit në Maqedoninë e Veriut, transmeton Portalb.mk.

Projekti do të zbatohet nga Sekretariati për Çështjet Evropiane, me mbështetje financiare nga Shtetet e Bashkuara dhe Estonia dhe mbështetje ekspertësh nga Qendra estoneze për zhvillim ndërkombëtar.

Me atë rast, përveç zëvendëskryeministrit Dimitrov, do të flasin edhe ambasadorët e SHBA-së dhe Estonisë në Maqedoninë e Veriut, Kate Marie Burns dhe Christy Carrelson, kurse do të nënshkruhet një Memorandum Bashkëpunimi me Qendrën estoneze për zhvillim ndërkombëtar.

Shtetet e Bashkuara janë përfshirë në mënyrë aktive në ruajtjen e dinamikës së agjendës reformuese evropiane të Maqedonisë, por edhe në ruajtjen e besueshmërisë së proceseve integruese evropiane dhe institucioneve evropiane, e cila është në rënie të lirë dhe sipas disa hulumtimeve më të fundit ka rënë në vetëm 50 përqind të besimit të qytetarëve. Ky vendim politik i Uashingtonit do të realizohet përmes Estonisë, si një nga vendet e pakta anëtare të BE -së që Shtetet e Bashkuara e konsiderojnë partner strategjik në marrëdhëniet transatlantike.

Bëhet fjalë për projekt të përbashkët të ambasadës amerikane në Shkup, Qendrës estoneze për bashkëpunim ndërkombëtar dhe Sekretariatit për Çështje Evropiane (SÇE) të Qeverisë së Maqedonisë së Veriut të cilët prezantojnë “partneritet trepalësh” për të siguruar mbështetje dhe ndihmë teknike nga Estonia dhe efektiviteti i saj institucionet mbështetëse të zhvillimit të përgjithshëm të Maqedonisë së Veriut dhe qëllimeve të saj për anëtarësim në Bashkimin Evropian. Një nga projektet e para do të jetë dixhitalizimi i institucioneve dhe zhvillimi i identitetit dixhital, një proces që është zbatuar me sukses në Estoni që nga viti 2005, pas të cilit ky vend u bë një nga më të zhvilluarit në BE në fushën e dixhitalizimit. Faza fillestare 18-mujore e projektit, e cila fillon zyrtarisht nesër, më 24 shtator, financohet nga një grant prej $ 250.000 nga Shtetet e Bashkuara dhe 100.000 dollarë nga Estonia.

Të fundit