25/04/2024
6.4 C
Tetovo

Të tjera lajme

Rreth 2.000 kërkesa të reja për asistencë sociale muajin e kaluar

Rreth 2.000 kërkesa të reja për të ardhura minimale të garantuara ose asistencë sociale janë dorëzuar në qendrat e punës sociale që nga miratimi i ndryshimeve për lehtësimin e qasjes së qytetarëve në këtë të drejtë në kohë krize të shkaktuar nga koronavirusi. Lehtësimet, siç theksojnë nga Ministrisë së Punës dhe Politikës Sociale, kanë për qëllim të mundësojnë që sistemi të reagojë shpejt kur ndonjëri prej qytetarëve është në rrezik.“Në qendrat e punës sociale nga momenti i sjelljes së dekretit për hyrje të shpejtë në sistemin e mbrojtjes sociale nga 3 prilli, kanë arritur rreth dy mijë kërkesa të reja për ndihmën e garantuar minimale. Prej tyre 200 janë zgjidhur, ndërsa të tjerat zhvillohen në vijim si fitohen të dhënat nga DAP dhe MPB”, tha në konferencën e sotme zëvendësministri i Punës dhe Politikës Sociale Gjonul Bajraktar.Masat me të cilat u ndihmohet qytetarëve të rrezikuara dhe familjeve janë kyçe, sepse nga njëra anë i zbusin pasojat ndaj qytetarëve të cilët kanë mbetur pa të ardhura, por nga ana tjetër mundësojnë shteti më lehtë ta kalojë procesin e rikuperimit ekonomik.“Kjo krizë tregon se reformat që u bënë në sistemin e mbrojtjes sociale janë krijuar mirë dhe tani ndihmomë që vendi më mirë të ballafaqohet me pasojat”, tha Bajraktari.

Në mënyrë shtesë zëvendësministrja e Punës dhe Politikës Sociale Sanela Shkrijel theksoi se vendi përmes institucioneve kompetente do të kujdeset për secilin prej qytetarëve i cili do të ballafaqohet me vështirësitë dhe se asnjë nuk do të lihet pas dore.

“Qeveria dhe MPPS miratuan një sërë masash për relaksimin e kritereve në bazën e të cilave mund të përdoret ndihma minimale e garantuar dhe kështu lehtësohet qasja në sistemin e mbrojtjes sociale. Me masat e reja konfirmohet pasiguria materiale të konfirmohet në bazë të të ardhurave të të gjithë anëtarëve të familjes në vend në tre muajt e fundit. Mënyra e këtillë e konfirmimit do të jetë e vlefshme nga prilli deri në dhjetor të këtij viti dhe mundëson reagim i shpejtë i sistemit të mbrojtjes sociale, në mënyrë që të kërkohet ndihmë financiare për të gjithë qytetarët dhe familjet që nuk kanë të ardhura për arsye të ndryshme, qoftë ndërprerja e punësimit, humbja e llojeve të tjera të të ardhurave. , pjesëmarrja në ekonominë joformale”…, tha zëvendësministrja teknike.

Ajo shtoi se të drejtë ndihme do të kenë edhe ato që janë fshirë nga evidenca e personit të papunë për shkak paraqitjes jo të rregullt apo atyre që marrëdhënia e punës u është ndërprerë me kontratë, me kërkesë apo me përjashtim nga puna. Shkrijel përkujtoi se janë bërë edhe lehtësime të tjera të kritereve për të cilët pas analizës së bërë është konfirmuar se janë pengesa më të shpeshta për konfirmimin e të drejtave. sn/

 

 

 

Të fundit