19/05/2024
19.7 C
Tetovo

Të tjera lajme

Rritje e re e çmimit të cigareve

Me afrimin e datës “më famëkeqe” për duhanpirësit – 1 korrikut, po rritet edhe kurioziteti i qytetarëve që janë të interesuar se sa do të kushtojë duhani dhe cili do të jetë çmimi i ri i cigareve të tyre të preferuara.

Dihet se nga 1 korriku 2020, duke përfunduar me 1 korrik 2023, shuma e akcizës specifike dhe minimale për cigaret çdo vit rritet për 0,20 denarë për copë, që do të thotë se këtë vit do të ketë rritje të re. në çmimin e kutive me cigare për së paku 5 denarë, informon PRESSonline.al.

Sipas hulumtimeve të fundit, rreth 40 për qind e popullsisë së vendit janë duhanpirës, ​​por edhe përkundër rritjes së çmimeve të fundit, Maqedonia ka cigaret relativisht më të lira në rajon.

Në Kroaci, për shembull, nuk ka cigare më të lira se 2.60 euro dhe disa shiten me 4 euro. Rritje prej 1.5 për qind ka edhe në Bullgari në çmimin e cigareve, kështu që ato cigare që kushtonin 2.50 euro, tani kushtojnë 7 cent më shumë.

Ekspertët e kësaj fushe parashikojnë se produktet e duhanit do të vazhdojnë të rriten për shkak të tarifave më të larta të akcizës që hynë në fuqi në fillim të muajit mars.

Disa nga qytetarët me të cilët ka kontaktuar portali denar.mk, nuk e fshehin pakënaqësinë e tyre për rritjen e re të çmimit të cigareve.

“Ata janë fokusuar vetëm te cigaret dhe çdo vit i rrisin çmimet. Epo kjo nuk ka më kuptim, e kanë shkatërruar popullin. Si një vend i varfër, ne nuk mund të ndjekim trendet perëndimore dhe të vendosim çmime të larta për produktet, ndërsa standardet dhe pagat tona mbeten të pandryshuara. E njëjta gjë vlen edhe për ushqimin, kozmetikën, produktet e naftës dhe cigaret. Unë kam pirë cigare që e vogël dhe nuk kam në plan ta lë duhanin, pavarësisht kostos. Jam e vetëdijshme që është i dëmshëm, por ndihem mirë kur pi cigare, më qetëson. Nëse duan le ta rrisin çmimin për 100 euro, por unë do të pi duhan – thotë e nervozuar Lidija, një qytetare nga lagjja Gjorçe Petrov në Shkup.

Debati se a duhet të rritet çmimi i cigareve apo jo është duke u zhvilluar edhe në rrjetin social Facebook, kështu që duke lexuar komentet e përdoruesve kemi hasur në shumë qytetarë që ndajnë të njëjtin mendim – se rritja e çmimit është një masë e shkëlqyer për të lënë duhanin.

“Cigaret janë varësi, janë helm dhe në këtë vend askush nuk kontrollon se kush mund të blejë cigare nga një kiosk, ndaj shpeshherë i blejnë edhe të miturit. Në çdo shkollë fillore në të gjithë vendin, ka një përqindje të madhe nxënësish që tashmë janë duhanpirës të varur. Dhe pse është kështu? Sepse sot nuk do të blejnë një vakt në një festë të madhe me monedhat që u kanë dhënë prindërit, por do të blejnë një paketë cigare. Dhe kjo sepse çmimet e cigareve janë ende të ulëta dhe të përballueshme edhe për xhepin e të vegjëlve. Jam plotësisht dakord dhe mbështes nismën për rritjen e çmimit të cigareve. Ata duhet të përfaqësojnë luksin, jo jetën e përditshme – komenton qytetari Goran Apostolovski.

Maqedonia aktualisht është në vendin e 19-të në mesin e 50 liderëve botërorë në prodhimin e duhanit, të renditur nga Organizata Botërore e Ushqimit dhe Prodhimit (FAO). / PRESSonline.al

Të fundit