24/04/2024
8.9 C
Tetovo

Të tjera lajme

Rrjetet e mëdha sociale po investojnë gjithnjë e më pak në promovimin e lajmeve

Kompanitë mediatike po përballen me sfida financiare pasi gjithnjë e më shumë rrjetet e mëdha sociale investojnë gjithnjë e më pak në promovimin e lajmeve, shkruan në analizën e tyre New York Times.

X (ish Twitter) ka hequr titujt nga lajmet e shpërndara në platformën e tyre. Campbell Brown, shefe e lajmeve në Meta (kompania që zotëron Facebook dhe Instagram), ka njoftuar se do të largohet nga kompania. Trades, konkurrenca e X, u shpreh sërish se nuk do të nxjerrin në pah lajmet në mediat e tyre. Edhe Google, kontribuuesi më i qëndrueshëm në organizatat e lajmeve, ka pushuar nga puna shumë punonjës të kompanisë që ishin përgjegjës për lajmet.

Për më tepër, Metta kohët e fundit hoqi të gjitha burimet e Facebook dhe Instagram në Kanada. Ky vendim ishte në përgjigje të një ligji kanadez që do të kërkonte që rrjetet sociale të paguanin mediat kur publikonin lajme në platformat kryesore.

Adam Mosseri, CEO i Instagram, tha se vendosja e lajmeve në platformën e tyre është problematike sepse shkakton debate joproduktive. Elon Musk, pronari i X, shpreh rregullisht skepticizëm për mediat e mëdha.

Në vitin 2020, mediat morën 11.5 për qind të “klikimeve” të tyre nga rrjetet sociale. Në vitin 2023, kjo përqindje ra në 6.5.

Për më tepër, nismat e mediave sociale për të promovuar lajmet nuk janë më aktive. Facebook News, i cili u lançua në vitin 2019, nuk është më funksional. Në vitin 2021, Twitter bashkëpunoi me Reuters dhe Associated Press për të luftuar keqinformimin, por që kur Elon Musk bleu Twitter, ose X, lajmet nga mediat kryesore janë promovuar gjithnjë e më pak nga algoritmi i X.

Ekziston gjithashtu frikë se si chatbot-et që përdorin inteligjencën artificiale do të ndikojnë në përdorimin e mediave. Aftësia për të marrë informacion pa një klikim të vetëm në çdo media do të thotë që gjithnjë e më pak njerëz do të vizitojnë faqet e internetit të mediave.

Të fundit