25/07/2024
22.5 C
Tetovo

Të tjera lajme

Shaqiri: Kërkesat e maturantëve që kanë bazë ligjore do të pranohen

Në fund të kësaj jave ose në fillim të javës së ardhshme do të kemi një përgjigje konkrete që do të jetë në drejtimin se çfarë ka bazë ligjore dhe çfarë mund të pranohet. Çdo gjë tjetër që nuk mund të pranohet dhe që kërkon ndryshime ligjore, nuk mund të shqyrtojmë kërkesa të tilla në këtë periudhë, tha ministri i Arsimit dhe Shkencës Jeton Shaqiri lidhur me kërkesat e disa maturantëve për shkurtimin e materialit për kalimin e maturës shtetërore. provimin për të cilin ata protestuan të premten dhe u pranuan në kabinetin e tij.

Shaqiri tha se sot ka pasur një takim me drejtorin e Qendrës Shtetërore të Provimeve  për kërkesat e tyre dhe ka theksuar se MAS-i mbështet gjithçka që ka bazë ligjore.

– Një pjesë e unionit studentor ka qenë në komunikim të rregullt me ​​DKI-në gjatë vitit të kaluar dhe janë informuar për gjithçka që duhet bërë në maturën shtetërore. Por sërish, pas kërkesës së gjimnazistëve, sot kam pasur një takim me DKI dhe do të kemi një përgjigje konkrete për kërkesat e tyre, tha Shaqiri, duke iu përgjigjur pyetjeve të gazetarëve pas gradimit të grupit të parë të nxënësve nga “ Iniciativa Global Engineer Girls Macedonia North.

Shaqiri sot ka pasur një takim edhe me kryetarë dhe përfaqësues të unioneve studentore nga universitetet për të diskutuar kërkesat e tyre. Ata diskutuan barazimin e shumave të bursave të së njëjtës kategori me një aneks të marrëveshjeve.

“Lajmi pozitiv është se nga ky vit kemi siguruar mjete buxhetore për të gjithë studentët që marrin bursë në të njëjtën kategori me aneks për të harmonizuar dallimet në vlera”, tha Shaqiri dhe shtoi se janë pajtuar që të shqyrtohen të gjitha mundësitë ligjore për vitin paraprak. , nëse është e mundur me aneksin në mënyrë retroaktive të ndërhyhet.

Lidhur me ushqimin e subvencionuar të studentëve, ministri tha se kjo e drejtë ka filluar të zgjidhet sistematikisht dhe se këtë muaj pagesa do të jetë më e shpejtë se muajt e kaluar.

– Na duhet një bazë ligjore për ta zbatuar nga e para në të pestën. Tashmë është paraqitur një propozim nga një grup deputetësh, është në procedurë në Kuvend, dhe këtu përfshihet një vlerë më e lartë e vaktit se ajo aktuale, por edhe një zgjidhje sistematike që duhet të fillojë nga viti i ri akademik. Pas miratimit të ligjit, të cilin presim ta mbështesin të gjithë deputetët në Kuvend, do të ketë zgjidhje sistematike dhe vlerë më të madhe të vaktit të studentëve, shtoi Shaqiri.

Lidhur me rikonstruksionin me faza të konvikteve të studentëve, me mbështetjen financiare të Bankës Gjermane për Zhvillim, për të cilin Ministria e Arsimit dhe Kulturës prezantoi një Plan Veprimi në nëntor, ministri u përgjigj se “do të ndajë me të gjithë studentët pse zvarriten procedurat. me një ose dy muaj” dhe për t’iu përgjigjur, siç u tha, “të gjithë të përfshirëve në këtë proces – duke filluar nga procedurat e organizuara nga Ambasada Gjermane dhe të gjitha institucionet e tjera”. Për disa konvikte studentore, jashtë këtij projekti, ai tha se janë miratuar mjete nga Ministria e Financave përmes Ministrisë së Arsimit dhe Kulturës dhe renovimi do të bëhet sa më shpejt.

I pyetur nëse do të vonohen certifikatat edhe këtë vit shkollor, ai ka theksuar se institucioni kompetent është Byroja për Zhvillimin e Arsimit (ZRr), por se tashmë ka filluar një procedurë për një operator ekonomik dhe shpreson që ajo të përfundojë. ne kohe.

Sipas konceptit të ri për arsimin fillor, nga ky vit do të ketë tekste për klasat e treta dhe të gjashta sipas planprogrameve të reja. Për klasën e tretë, tha Shaqiri, disa nga shpalljet për regjistrimin e autorëve tashmë kanë përfunduar dhe pret që të ketë kohë të mjaftueshme që tekstet të miratohen me kohë.

Sa i përket procedurave për klasën e gjashtë, programet mësimore nga ZRSH, tha ai, janë pranuar para dhjetë ditësh.

– Menjëherë është bërë thirrje për autorë edhe për ta. Do të jemi konsistent, por tashmë kemi tekste të miratuara për klasa të shumëfishta. Vitin e kaluar kemi pasur edhe proces miratimi edhe printimin e teksteve shkollore, shtoi Shaqiri duke iu përgjigjur pyetjeve të gazetarëve.

Të fundit