17/06/2024
23.9 C
Tetovo

Të tjera lajme

SILJANOVSKA FLET PËR REAGIMET E PALËS GREKE PAS PËRDORIMIT TË EMRIT TË VJETËR TË SHTETIT

Presidentja e re, Gordana Siljanovska Davkova, përmes bisedimeve do t’i bindë grekët se ka të drejtë kur përdor emrin Maqedoni, në vend të emrit të ri kushtetues të shtetit të Republikës së Maqedonisë së Veriut. Ajo nga Ohri tha se ka plan si do të veprojë me Greqinë dhe Marrëveshjen e Prespës.

“Sigurisht që kam plan, plani është ndërtimi i marrëdhënieve të mira fqinjësore. Plani ofron respekt dhe kërkon respekt. Dhe mendoj se si në politikë duhet kërkuar arti i së mundshmes, do ta bëjmë së shpejti. Deklarata ime e parë ishte se nuk do të shkoj nëpër botë, se dua të takoj fqinjët e mi dhe mendoj se do ta arrij këtë. Natyrisht se për bisedë nevojiten të gjithë të jenë rreth jush dhe ne nuk kemi zgjidhje tjetër veçse të flasim. Dialogu është një gjë e shëndetshme dhe nëse nuk ka respekt të ndërsjellë, nuk do të ketë rezultat. Politika kërkon dialog dhe unë jam gati ta kërkoj dhe bashkë t’i tejkalojmë problemet”, deklaroi Gordana Siljanovska Davkova- presidente.

Athina nuk e përjashton as mundësinë e procedurës pranë Gjykatës ndërkombëtare në Hagë për shkak të Marrëveshjes së Prespës.

“E njëjta Gjykatë ndërkombëtare ku kemi qenë me Greqinë, vendosi për nenin 11 të Marrëveshjes së përkohshme. Ajo është gjithashtu marrëveshje ndërkombëtare. Nuk besoj se do të shkojë menjëherë në gjykatë. Në Marrëveshjen e Prespës ka shkallëzim, së pari i drejtohet OKB-së dhe i drejtohet gjykatës. Aktgjykimi i gjykatës duhet të jenë “erga omnes”, por kjo ndodhi në rastin tonë”, shtoi Gordana Siljanovska Davkova.

A do të vazhdoni ta përdorni emrin Maqedoni pavarësisht presionit ndërkombëtar?

Unë thashë që e respektoj Marrëveshjen e Prespës, respektoj të drejtën ndërkombëtare për dallim nga të tjerët, po flas për vendosmëri personale, është një e drejtë që garantohet me akte më të larta te marrëveshjet dypalëshe”.

Betimi solemn, ku ajo përdori emrin Maqedoni, shkaktoi reagime të ashpra në opinionin ndërkombëtar dhe veçanërisht në Greqinë fqinje.

Të fundit