19/06/2024
29.7 C
Tetovo

Të tjera lajme

Stoev: Bullgaria është e hapur për dialog aktiv me Maqedoninë e Veriut

Bullgaria është e hapur për dialog aktiv, të hapur dhe të plotë me Republikën e Maqedonisë të Veriut, deklaroi sot ministri i Punëve të Jashtme të Bullgarisë Svetlan Stoev në një konferencë për shtyp pas takimit me homologun e tij portugez Augusto Santosh Silva dhe komisionarit të BE-së për Politikë të Fqinjësisë dhe Zgjerimit Oliver Varheji në Sofje.

Siç është njoftuar nga korrespodenti i MIA-s nga Sofja, Stoev tha se ai pret që “fqinjët në rajon” të punojnë në frymën e ndershmërisë dhe konstruktivitetit, duke theksuar se ka vazhdimësi të plotë në politikën bullgare ndaj Maqedonisë së Veriut dhe se mbetet thelbësore që Bullgaria të mbajë mirë marrëdhëniet fqinjësore dhe për të zbatuar Marrëveshjen e Fqinjësisë së Mirë dhe Miqësisë të vitit 2017.

Ai shprehu gatishmërinë për t’u takuar me homologun e tij maqedonas Bujar Osmani, në mënyrë që, siç tha ai, të diskutonte iniciativat që Qeveria aktuale teknike bullgare mund të marrë.

“Për ne, mbajtja e marrëdhënieve të fqinjësisë së mirë dhe marrja e garancive të nevojshme për zbatimin e Marrëveshjes së vitit 2017 është thelbësore. Ne vazhdojmë të bëjmë përpjekje për të rivendosur besimin në marrëdhëniet tona me Republikën e Maqedonisë të Veriut. Qëllimi ynë është të ndërmarrim hapa konkretë për të rivendosur dialogun me Shkupin, përfshirë në nivelin më të lartë, i cili do të sigurojë bazë që Qeveria e ardhshme e rregullt të kthejë marrëdhëniet tona në nivelin që duhet të lidhë dy vende të ngushta”, tha Stoev.

Ai deklaroi se shpresonte që Bullgaria dhe Maqedonia e Veriut të punojnë së bashku për të gjetur zgjidhje të qëndrueshme dhe afatgjate për çështjet e hapura në marrëdhëniet e tyre.

Nga ana e tij, ministri portugez i Punëve të Jashtme Silva theksoi se Komisioni Evropian ishte i rëndësishëm takimet me kryeministrin, presidentin dhe ministrin e Punëve të Jashtme të Bullgarisë.

Ai theksoi se aktualisht ka dy procese zgjerimi – fillimi i konferencave të ardhshme ndërqeveritare për Malin e Zi, si dhe për Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut.

Komisionari i BE-së Varheii deklaroi se kishte shumë punë për të bërë dhe se ishte e rëndësishme të dëgjonim pikëpamjet e Bullgarisë, pasi vendi ishte në ballë të promovimit të politikës së zgjerimit të BE-së me Ballkanin Perëndimor.

Të fundit