26/05/2024
13.5 C
Tetovo

Të tjera lajme

Të gjithë donatorët e fushatës zgjedhore nën llupë

Kandidatët ligjërisht janë të detyruar që tashmë të kenë llogari të hapura për fushatën zgjedhore. Të tre kandidatët presidencialë e kanë bërë këtë, dhe pritjet janë se tani komisioni anti-korrupsion do të monitorojë nga afër financimin, përcjell FLAKA.

VMRO-DPMNE njoftoi një thirrje publike të quajtur “Dono për zgjedhje”, e cila liston llogarinë e transaksionit dhe u kërkon mbështetësve të japin para për fushatën presidenciale për kandidatin e tyre Gordana Siljanovska-Davkova. Kjo nuk është hera e parë që një njoftim publik për mbledhjen e parave është shpallur, sipas partisë opozitare, duke shtuar se VMRO-DPMNE është pronar i asaj llogarie të transaksionit.

Për kandidatin e LSDM-së dhe shumicën e qeverisë, Stevo Pendarovski, megjithatë, llogaria korresponduese nuk e është hapur nga partia, por personi Branko Georgievski në emër të grupit të votuesve që e kanë propozuar, që është në emër të 32,000 njerëzve që nënshkruan për kandidaturën e tij. Prej aty thuhet se planifikojnë të publikojnë një thirrje publike për donacione për fushatën e Pendarovskit.

Sipas Kodit Zgjedhor, kandidatët apo partitë pas kandidatëve presidencialë duhet të kenë një numër tatimor të vetëm dhe një llogari transaksioni që ata përdorin vetëm për këtë fushatë zgjedhore. Të gjitha paratë e marra nga kompanitë ose individët paguhen në atë llogari dhe financohen nga reklama, njoftime, pika zgjedhore politike, video muzikore që veprojnë si himne për pjesëmarrësit në fushatën zgjedhore, transmetimet dhe çdo gjë tjetër që kandidatët do të bëjnë në zgjedhjet njëzet ditë fushatë. Nëse bëhet fjalë për koalicion të partive politike, një grup zgjedhësish, domethënë personave që kanë për qëllim të kandidojë, duhet të kenë një marrëveshje koalicioni ose një deklaratë të noterizuar të vullnetit dhe pastaj ata mund të kenë një llogari të përbashkët dhe një numër unik tatimor.

Pothuajse gjithmonë financimi i partive, sidomos në fushatën zgjedhore, po shkakton vëmendjen e publikut, por tani pritjet janë që ato të jenë më të kujdesshme për shkak të rritjes së kompetencave të Komisionit Shtetëror për Parandalimin e Korrupsionit. Sipas Slagjana Taseva nga Transparency International deri më tani në fushatat zgjedhore, problemi më i madh ishte futja e të ashtuquajturës para të zeza kryesisht nëpërmjet shpërndarjes së anëtarëve të partisë që më pas i paguan ato në llogaritë zyrtare.

“Tani do të ketë një mundësi për ata njerëz që do të dhurojnë të kontrollohen për të parë nëse fushata financohet ligjërisht dhe është e njohur mirë se mund të jetë kështu për ata që do të pranojnë të japin dhuratë për të parë sepse janë duke shkuar në drejtim për të zgjeruar përgjegjësinë ndaj tyre”, thotë Taseva.

Në ligjin kundër korrupsionit që përcakton fushëveprimin e punës së komisionit anti-korrupsion në pjesën që ndalon përdorimin e burimeve ilegale dhe anonime të financimit gjatë zgjedhjeve, thuhet se “nëse ekziston dyshimi se një parti politike ose kandidat në zgjedhje ka përdorur fonde në mënyrë të paligjshme ose nga burime anonime, Komisioni Shtetëror do t’u kërkojë autoriteteve kompetente të kontrollojnë burimin e fondeve dhe se kjo nuk është shkelje e sekretit bankar.

Përndryshe, për financimin e paligjshëm të një fushate zgjedhore, procesi i filluar nga Prokuroria Speciale Publike e quajtur Titanik është në proces. Në të janë të akuzuar ish-udhëheqësia e VMRO-DPMNE, siç janë ish-kryeministri Nikolla Gruevski dhe ish ministri i brendshëm Gordana Jankulovska dhe 19 persona të tjerë të cilët ndër të tjera u bashkuan me zgjedhjet parlamentare dhe lokale në vitin 2011 për financim të paligjshëm të fushatë. FLAKA

Të fundit