13/07/2024
24.3 C
Tetovo

Të tjera lajme

Temperatura të larta, rekomandohet kufizim i lëvizjes nga ora 10 deri në 14:00

Për shkak të temperaturave të larta që kanë përfshirë së fundmi territorin e vendit, Ministria e Shëndetësisë apelon qytetarët që të respektojnë rekomandimet e përgjithshme për mbrojtjen e shëndetit dhe veçanërisht të kenë kujdes dhe të marrin masat e duhura për t’u mbrojtur nga rrezatimi UV. Nëse indeksi UV është më i lartë se 8, sigurohuni që të përdorni krem ​​kundër diellit dhe kapelë, si dhe sigurohuni që lëvizja jashtë të jetë në hije.

Rrezatimi UV dhe nxehtësia janë më të forta në periudhën ndërmjet orës 10 dhe 14 dhe rekomandohet që gjatë kësaj periudhe të jetë sa më pak e ekspozuar ndaj diellit. Në të njëjtën kohë, vizitorët e plazhit duhet të kenë parasysh se rëra e bardhë dhe sipërfaqet e tjera të ndritshme reflektojnë rrezatimin UV dhe mund të dyfishojnë ekspozimin ndaj rrezatimit.

Gjithashtu, ju kujtojmë rekomandimet e përgjithshme për mbrojtjen e shëndetit:

– Gjatë ditëve jashtëzakonisht të nxehta, të qëndroni më shumë në ambiente të mbyllura (kryesisht me ajër të kondicionuar), dhe gjatë qëndrimit të nevojshëm jashtë në këtë periudhë, të gjeni mundësinë për pushime më të shpeshta në hije.

– Vishni veshje të lehta dhe të lehta, si dhe syze me rrezet e diellit direkte dhe kapele. Përdorni krem ​​kundër diellit me faktor të lartë mbrojtjeje.

– Merrni sasi të mëdha lëngjesh, mundësisht ujë të pijshëm të thjeshtë dhe shmangni pijet alkoolike. Në të njëjtën kohë, hani më pak ushqim, kryesisht fruta dhe perime, dhe më pak ushqime të yndyrshme.

– Kur hyni në automjet, është e nevojshme të ajroset për një periudhë të caktuar.

Për shkak të temperaturave të larta dhe rritjes së mundësisë së helmimit nga ushqimi dhe sëmundjeve infektive të zorrëve, rekomandohet larja e produkteve bujqësore dhe hortikulturës (perimet dhe frutat e freskëta) para përdorimit, përgatitja termike e ushqimit dhe konsumimi i tij në një kohë shumë të shkurtër pas përdorimit. përgatitja.dhe nëse kjo nuk bëhet ushqimi i përgatitur duhet të vendoset në frigorifer në +4 gradë celcius dhe para përdorimit të ngrohet në +100 gradë. Rekomandohet të shmangni produktet që nuk trajtohen me nxehtësi.

Të sëmurët kronikë këshillohen të marrin rregullisht terapinë e shkruar, në konsultim me mjekët amë.

Ministria e Shëndetësisë së bashku me Komisionin për monitorimin e efekteve të temperaturave të larta pranë Ministrisë, në vazhdimësi dhe në baza ditore monitorojnë situatën dhe nëse ka rritje të temperaturave sipas njoftimeve të Administratës Hidrometeorologjike, do të merren masat e duhura parandaluese.

Të fundit