25/06/2024
23.8 C
Tetovo

Të tjera lajme

Thasë me qenë të ngordhur janë gjetur në Kumanovë

Anëtarët e organizatës për mbrojte të kafshëve “Anima Mundi”, sot në policinë e Kumanovës kanë paraqitur se në lokacionin e ish-kazermave në lagjen “Karposh” gjenden disa thasë me qenë të ngordhur.

Nga MPB e Kumanovës kanë informuar se ekipet e tyre janë dërguar në teren dhe se ende po vazhdon hetimi i rastit.

Nga Sektori për inspektim dhe mbikëqyrje në Komunën e Kumanovës thonë se e kanë vizituar vendin dhe se janë gjetur gjashtë qenë të vdekur.

Për rastin janë informuar edhe Agjitacioni i ushqimit dhe veterinarisë, ka deklaruar Gordan Tanevski nga Sketori për mbikëqyrje dhe inspektim.Nga sektori i inspektimit të Komunës.

„Кучиња во вреќи и некои надвор од вреќите, собрани на куп. Куче кое делува дека барем кусо време било живо и се извлекло од вреќата, за потоа да умре. Кучиња со вкочанети вилици кои укажуваат на насилна смрт, со канили во вените, што укажува дека интервенирал ветеринар. Вреќи полни ѓубре, медицинска опрема и некакви ќебиња и јоргани, кои не ги отвораме, за да користат како материјален доказ за итна полициска истрага. Нема зборови кои се потребни да се дополни овој толку монструозен чин“, пишуваат од Здружението.

Тие бараат од надлежните под итно да ги најдат и најостро да ги казнат сторителите, кои ги фрлиле мртвите животни на запустено место, каде нема речиси никаква фреквенција на луѓе.

Од СВР Куманово потврдија дека во 12.05 часот од здружението „Анима мунди“ го пријавиле случајот, по што полицискa екипa излегле на терен и врши увид.https://sdk.mk/…/vreki-so-mrtvi-kuchina-rasfrlani-vo-kuman…/

Të fundit