19/06/2024
20.2 C
Tetovo

Të tjera lajme

Thirrjet gjyqësore kan filluar të vijnë: nënat në gjykatë se nuk i kanë vaksinuar fëmijët

Thirrjet gjyqësore, sipas informacioneve të “A1on”, kanë nisur tashmë të mbërrijnë për prindërit që nuk i kanë vaksinuar fëmijët e tyre me vaksinat e detyrueshme.

Sipas informacioneve, këta prindër nuk iu janë përgjigjur thirrjeve për vaksinim dhe as nuk iu përgjigjën thirrjes për të shkuar në institucionin kompetent dhe për të dorëzuar dokumentin përkatës se fëmija i tyre mund të mos vaksinohet për shkak të problemeve shëndetësore.

Në disa raste, sipas informacioneve të “A1on”, bëhet fjalë për fëmijë që nuk kanë marrë vaksinën MMR. Prindërit thonë se janë habitur nga fletëthirrja e gjykatës, ndonëse pranojnë se fëmija i tyre nuk ka marrë vaksinën e treguar. Ata nuk e dinë se sa telashe mund të kenë dhe cili mund të jetë sanksioni që do t’u jepte gjykata.

Inspektorati Shtetëror Sanitar dhe Shëndetësor për “A1on” konfirmon se ka nëna/prindër për të cilët është marrë vendim për fillimin e procedimit penal.

Sipas tyre, 302 prindër nuk i kanë vaksinuar fëmijët gjatë vitit të kaluar, jo vetëm për MMR, por edhe për të gjitha vaksinat e detyrueshme.

170 prindër nga këta 302 nuk iu janë përgjigjur fare ftesave dhe për ta është parashtruar kërkesë për fillimin e procedurës për kundërvajtje pranë gjykatës kompetente.

“Nga numri i përgjithshëm, 132 persona iu përgjigjën thirrjes dhe pranuan të paguajnë gjobën. Kryhet një procedurë shlyerjeje, e cila kërkon thirrjen e prindit për të paguar gjobën e parashikuar brenda 8 ditëve. Nëse pranojnë, dënimi i parashikuar përgjysmohet”, tha për “A1on” Inspektorati Shtetëror Sanitar Shëndetësor.

Mirëpo, 170 prindër nuk iu përgjigjën fare ftesave dhe për ta është parashtruar kërkesë për fillimin e procedurës për kundërvajtje në gjykatën kompetente. Në atë rast gjykata përcakton masën e dënimit dhe çfarë sanksionesh do të kenë prindërit.

Gjykata tashmë ka nisur dërgimin e këtyre ftesave në adresë të prindërve.

Procedura, sipas Inspektoratit Shtetëror Sanitar Shëndetësor, për marrjen e përgjegjësisë është si më poshtë:

Qendrat e vaksinimit dhe maternitetet marrin njoftime për prindërit që nuk i kanë imunizuar fëmijët e tyre me vaksinat e parashikuara në kalendarin e detyrueshëm, në përputhje me Ligjin për mbrojtjen e popullsisë nga sëmundjet infektive.

Në bazë të të dhënave të marra, kryhet një procedurë shlyerjeje, e cila kërkon thirrjen e prindit për të paguar gjobën e parashikuar brenda 8 ditëve. Nëse pranojnë, dënimi i parashikuar përgjysmohet.

Vlera e gjobës është prej 300 deri në 650 euro në kundërvlerë në denarë, në pajtim me Ligjin për kundërvajtje.

Nëse, në anën tjetër, prindërit nuk u përgjigjen fare ftesave, në gjykatën kompetente paraqitet kërkesa për fillimin e procedurës për kundërvajtje.

Në atë rast, përveç gjobës, prindërit do të duhet të paguajnë edhe tarifat gjyqësore dhe avokatore të palës kundërshtare. Dhe shuma e këtyre kostove varet nga kohëzgjatja e mosmarrëveshjes, sa seanca do të ketë ose nëse do të ketë punësim të ekspertëve.

Të fundit