24/07/2024
27.5 C
Tetovo

Të tjera lajme

Unioni i nxënësve të shkollave të mesme nuk pajtohet me heqjen e një provimi intern

Unioni i nxënësve të shkollave të mesme bën të ditur se sot do të mbajë një seancë të jashtëzakonshme të Asamblesë së Përgjithshme me një pikë të vetme të rendit të ditës – provimin e maturës shtetërore dhe vlerëson se kërkesa për heqjen e provimit intern është në kundërshtim me interesat e maturantëve.

“Provimet interne janë më të lehta se ato eksterne dhe heqja e tyre do të ulë mundësinë e maturantëve tanë për t’u regjistruar në studimet universitare. Analiza e Unionit tregon se heqja e një provimi intern do të dëmtojë studentët tanë që aplikojnë për studime jashtë vendit sepse nuk do të kenë një gamë të mjaftueshme lëndësh. Për shembull, shkollat ​​e mjekësisë në Britaninë e Madhe kërkojnë që çdo kandidat të paraqesë të paktën një provim në Biologji dhe Kimi, dhe provimi në anglisht u shërben kandidatëve të huaj për të vërtetuar se e dinë gjuhën. Duke qenë se provimi në gjuhën amtare nuk pranohet në fakultetet e huaja, maturantët tanë do të vendosen në një pozicion vartës. Dhe numri i tyre nuk është i vogël”, thekson USRMV.

Pas negociatave që Sindikata e Nxënësve të Shkollave të Mesme pati me Qeverinë në vitin 2021, provimi i maturës shtetërore tashmë përbëhet nga dy provime eksterne dhe dy interne (sipas zgjedhjes së nxënësit). Nëse anulohet një provim i brendshëm, thekson Unioni, mundësia për t’u regjistruar në fakultet për shumicën dërrmuese të nxënësve të shkollave të mesme – rreth 80 për qind sipas një analize të Institutit për Studime të Komunikimit – do të reduktohet seriozisht dhe do të ndërpritet.

Sqaron se në këtë vend janë rreth 17 mijë maturantë dhe vetëm në Slloveni janë të regjistruar mbi 1300 dhe në këtë numër nuk përfshihen studentët maqedonas të vitit të parë në universitetet private në Slloveni, që do të thotë se numri është ndoshta më i madh. Çdo vit, siç thuhet nga Unioni, ka 300 deri në 400 maturantë të tjerë që studiojnë në 17 vende të tjera nga Bashkimi Evropian, Ballkani Perëndimor dhe Turqia. Vetëm këtë vit shteti po jep bursa për 37 maturantë, d.m.th. studentët brucoshë që studiojnë në njëqind universitetet më të mira të Listës së Shangait.

Sipas Unionit, është e palogjikshme kërkesa të hiqet një provim intern sepse provimet interne janë më të lehta për nxënësit në krahasim me ato eksterne. Vlerësimi mesatar i provimeve interne, siç thekson, është dukshëm më i lartë nga vlerësimi mesatar i provimeve eksterne.

Të fundit