17/06/2024
18.3 C
Tetovo

Të tjera lajme

Vazhdon ikja e mjekëve nga Maqedonia e Veriut

Në pesë vitet e fundit, 939 mjekë janë larguar nga vendi, sipas të dhënave nga licencat e lëshuara për të punuar jashtë shtetit. Por kush do të mbetet të trajtojë qytetarët? Në disa komuna të vendit si Dojran dhe Çashkë nuk ka fare mjekë amë. Nëse vazhdon ky trend i ikjes, për 5 deri në 10 vjet nuk do të kemi fare mjekë amë, ka paralajmëruar kryetar i mjekëve të përgjithshëm Dragan Gjorgjievski.

Po potencoj edhe një herë se na duhen reforma më të shpejta dhe zbatimi i reformave që të mund mjekët e rinj të qëndrojnë në këtë vend, sepse mjekët që punojnë në shtëpitë e shëndetit te koncensionerët përballen me probleme serioze. . Me ikjen e pronarit jashtë shtetit ose daljes në pension, ngelim në rrugë bashkë me infermieret. Ky problem është që 10 vjet dhe nuk po gjendet asnjë zgjidhje, tha Dragan Gjorgjievski, specialist i mjeksisë familjare.

Për mungesën e mjekëve dhe shërbimeve në disa ambulanta, Ministri i Shëndetësisë Bekim Sali ka thënë se duhet të reduktohet numri i institucioneve shëndetësore nëpër disa komuna, duke marrë si shembull Strugën dhe Ohrin.

Reduktimi i institucioneve shëndetësore por jo edhe i vendeve të punës. Që nënkupton se nuk kemi nevojë që në dy qytete të afërta të kemi 8 kujdestari kur mund të kemi dy, domethënë mund të racionalizohen të gjitha këto dhe ne po punojmë në atë drejtim, tha ministri i shëndetësisë Bekim Sali.

Po çfarë është bërë deri më tani për ta ndaluar këtë eksod mjekësh? Nga Ministria e Shëndetësisë, radhisin disa masa, siç është mundësia që çdo mjek i ri të angazhohet në sistemin shëndetësor publik dhe paguhet për punën e tij dhe fiton përvojën përkatëse. Thonë se janë rritur ndjeshëm pagat e mjekëve, infermierëve, personelit mjekësor dhe jomjekësor, pasataj se sigurohen fonde për punën e investuar të specializantëve privatë, me të cilat ata marrin një pagë për punën e tyre ndërsa në fund cekin se nga 1 janari i këtij viti është rritur vlera e pikës së kapitacionit për mjekët e përzgjedhur në mjekësi të përgjithshme, gjinekologji dhe stomatologji.

“-çdo mjek i ri fitoi mundësi të angazhohet në sistemin shëndetësor publik, paguhet për punën e tij dhe fiton përvojën përkatëse

-janë rritur ndjeshëm pagat e mjekëve, infermierëve, personelit mjekësor dhe jomjekësor
-sigurohen fonde për punën e investuar të specializantëve privatë, me të cilat ata marrin një pagë për punën e tyre
-nga 1 janari i këtij viti është rritur vlera e pikës së kapitacionit për mjekët e përzgjedhur në mjekësi të përgjithshme, gjinekologji dhe stomatologji”, thonë nga Ministria e Shëndetësisë.

Mendim në lidhje me ikjen e mjekeve e ka shprehur edhe ish-ministri i Shëndetësisë Nikolla Todorov, i cili si arsye numëron mos ndërtimin e Qendrave spitalore, sipas tij, një faktor negativ shtesë është ndalimi i projektit të trajnimit për mjekët tanë në qendrat më të mira mjekësore në botë.

Të fundit